Kunstenaar McQueen naar Biennale Venetië

Rotterdam, 26 juni. De beeldend kunstenaar en filmmaker Steve McQueen is in 2009 de Britse afgevaardigde op de tweejaarlijkse toonaangevende internationale kunstmanifestatie Biennale van Venetië. Hij is de Britse afgevaardigde van wie het werkgebied uit vooral sociaal geëngageerde films bestaat. Kunstenaar McQueen kreeg in mei op het filmfestival in Cannes de Camera d`Or (de prijs voor de beste debuutfilm) voor Hunger, zijn film over IRA-gevangene Bobby Sands in de Maze-gevangenis, even buiten Belfast, begin jaren tachtig. In 1999 won hij de belangrijke Turner Prize. Het Britse selectiecomité stelde dat film een krachtige uiting in de Britse kunst is, waarin Steve McQueen met zijn innovatieve werkwijze een van de leidende figuren is. ”Zijn sterke en gevoelige werk daagt uit en inspireert publiek tot nadenken over de wereld waarin we leven.” Naast films heeft McQueen ook beelden en foto`s gemaakt. In 2003 was hij als kunstenaar in Irak. Het daar vervaardigde werk, Queen and Country, nu te zien in de Barbican in Londen, bestaat uit een collectie postzegels met daarop gesneuvelde Britse soldaten. Zijn bekendste werk is zijn eerbetoon aan Buster Keatons Steamboat Bill Jr, waarin hij de stunt met een vallende houten gevel herhaalt.