Koningin wil graag weten wat ze kost

Koningin Beatrix wil zelf graag openheid over de financiën van het Koninklijk Huis. De zaken liggen ingewikkeld, verzuchtte ze gisteren tegen de pers tijdens haar staatsbezoek aan Litouwen. „Je weet het zelf soms ook niet.”

Maandag debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de financiën van het Koninklijk Huis, dat vorig jaar naar schatting 114 miljoen euro kostte. De Rekenkamer toonde zich eind mei teleurgesteld omdat het de juistheid en volledigheid van de gemaakte kosten nog steeds niet kan waarborgen. In 2004 eiste de Kamer al volledige transparantie, maar de regering kwam pas onlangs in actie, na de dreiging van RTL Nieuws om via de rechtbank verantwoording af te dwingen. RTL dwong het ministerie van Defensie al tot openheid over onderhoud van plezierjacht De Groene Draeck.

Tijdens het zogeheten verantwoordingsdebat beloofde premier Balkenende begin deze maand beterschap. De premier wordt voortaan aansprakelijk voor de gehele begroting van het Koninklijk Huis – kosten werden tot dusver zonder systematiek over ministeries gespreid. Maar pas in 2010 is het Rijk is staat alle uitgaven te verantwoorden.

D66-leider Pechtold toont zich verheugd dat de koningin „een signaal geeft waar de premier het al vijf jaar laat afweten”. Naast transparantie wil hij inzicht in het woud aan regelingen en privileges dat is gegroeid. Kamerlid Van Raak (SP) vreest dat er „nog skeletten uit de kast zullen rollen”.