Kaping schip voorbij na betaling van losgeld

Voor circa een miljoen dollar losgeld hebben Somalische piraten de kaping van het Nederlandse schip Amiya Scan beëindigd. Ze vertrokken eergisteren na ontvangst van contant geld.

De kapers, die het schip op 25 mei overvielen, namen bij hun vertrek allerlei apparatuur en medicijnen mee. Volgens de rederij, Reider Shipping in Winschoten, heeft de Amya Scan daarop de hulp ingeroepen van het Duitse fregat Emden. Dat stuurde per helikopter een medisch team, omdat twee van de negen bemanningsleden vermoedelijk een voedselvergiftiging hadden opgelopen. Hun toestand is weer redelijk, aldus de rederij.

De Amiya Scan, met een gedemonteerde boorinstallatie op weg naar Roemenië, vaart nu langs de oostkust van Somalië. Vlakbij de plaats waar het Nederlandse schip lag, wordt nu nog de bemanning van een Duits vrachtschip gegijzeld.

Op initiatief van de verzekeringsmaatschappij van de rederij heeft het Amerikaanse Clayton Consultants, specialist in de afhandeling van dit soort criminele acties, de onderhandelingen gevoerd. Vorig jaar was dat bureau, geleid door een voormalige FBI-chef, betrokken bij tientallen kapingen in hetzelfde gebied.