Hockey: Goderie komt zwaar ten val

Hockey-international Maartje Goderie (24) is gisteravond in Rotterdam tijdens een wedstrijd tegen India (4-1) zwaar ten val gekomen. De medische staf van Nederland sloeg meteen alarm. Teamarts Irene Engelbertink vreesde voor een gebroken rib, een geperforeerde long of zelfs een gebroken nek.

Acht minuten na het ongeval landde een traumahelikopter op een bijveld van HC Rotterdam, waar het landentoernooi met Nederland, India, Groot-Brittannië en Zuid-Afrika wordt gespeeld. Ook een ambulance was snel ter plekke. Nader onderzoek in de kleedkamer wees uit dat de verwondingen bij Goderie relatief meevielen. Ze kreeg wel zuurstof toegediend. Zowel de helikopter als de ambulance kon na een kwartier zonder patiënt vertrekken.

Goderie nam na afloop op het veld zelfs alweer de felicitaties in ontvangst voor haar vijftigste interland. De middenvelder van Den Bosch onderging later op de avond nog wel nader onderzoek in een ziekenhuis. Daaruit kwam volgens teammanager Sandra le Poole geen verontrustend nieuws.

„Ik ben in mijn loopbaan nog nooit zo geschrokken”, zei bondscoach Marc Lammers kort na afloop. Hij wilde na het incident stoppen met de wedstrijd. „Ik zag dat mijn speelsters zwaar aangeslagen waren. Het huilen stond sommigen nader dan het lachen. Maar zeker met die helikopter op het complex was staken geen optie. Dat zou alleen maar tot chaos onder het publiek hebben geleid.”

Dat Goderie na afloop weer op het veld stond, was een bewuste keuze van teamarts Engelbertink. Een slimme zet, vond Lammers. „Daardoor kon iedereen zien dat Maartje weer op de been was. Dat stelde ons allemaal gerust.”

De Spaanse hockeymannen hebben gisteren bij de Champions Trophy in Rotterdam koploper Argentinië met 2-1 verslagen. De ploeg van bondscoach Maurits Hendriks kwam daardoor gelijk met de Argentijnen, maar op basis van het doelsaldo is Spanje de nieuwe leider.

Nederland kan vandaag alleen aan kop komen als het team van coach Roelant Oltmans wint van Zuid-Korea. Bij een gelijkspel komt Nederland op gelijke hoogte met Spanje en Argentinië. Dinsdag verloor de nationale ploeg van Argentinië (1-0), terwijl Nederland zaterdag het toernooi was begonnen met een zege van 3-1 op Spanje. (ANP)