‘Gekochte’ stem Colombia bestraft

Het Colombiaanse hooggerechtshof heeft gisteren een voormalig congreslid veroordeeld dat beweert dat ze zich in 2004 liet omkopen door regeringsfunctionarissen om de herverkiezing van de Colombiaanse president Uribe mogelijk te maken.

Yidis Medina kreeg van het hof 43 maanden huisarrest opgelegd. De politica had in de pers verklaard dat ze in ruil voor gunsten aan politieke bondgenoten voor een omstreden grondwetswijziging stemde die het constitutionele verbod op een tweede termijn voor Uribe ophief. Medina’s stem was in de congrescommissie die het voorstel behandelde destijds beslissend en trok veel aandacht omdat zij aanvankelijk had verklaard tegen te zullen stemmen.

Het hof heeft zich voor zijn uitspraak alleen gebaseerd op Medina’s eigen belastende verklaringen. Justitie opende maandag wel een onderzoek naar twee ministers die een centrale rol in het veronderstelde omkopen zouden hebben gehad. Een van hen, Diego Palacio, is nog steeds minister in de regering-Uribe. De ander, Sabas Pretelt, is ambassadeur in Rome.

Yidis Medina gaf justitie deze maand bovendien een telefoonnummer vanwaar zij met presidentszoon Tomás Uribe zou hebben gebeld over de posten waarop partijgenoten in ruil voor haar stem benoemd zouden worden.

Uribe ontkent alle beschuldigingen en zegt dat hij, zijn regering en zijn familie door Medina gechanteerd worden. (AP, EFE)