Fortis hard onderuit na noodgreep

Bankverzekeraar Fortis heeft noodmaatregelen moeten nemen om de kredietwaardigheid op peil te houden. Op de beurs daalde het aandeel Fortis vanmorgen met 13 procent tot 11 euro.

Voor de overname van ABN Amro was het aandeel ruim driemaal zoveel waard.

Door nieuwe aandelen uit te geven, extra geld te lenen met behulp van obligaties en geen dividend uit te keren aan aandeelhouders wil Fortis op korte termijn 8,3 miljard euro bij elkaar brengen om aan de wettelijke solvabiliteitseisen te kunnen voldoen. De verhouding tussen het eigen vermogen en het totale vermogen nadert de kritische ondergrens van 6 procent.

De financiële gezondheid van het concern is ernstig verzwakt door de kostbare overname van ABN Amro en de daarop volgende crisis op de financiële markten. Sinds vorig najaar, toen de kredietcrisis vanuit de VS overwaaide naar Europa, heeft Fortis miljarden moeten lenen bij beleggers en andere banken om de 24 miljard euro voor de aankoop van een deel van ABN Amro neer te kunnen tellen. Dat lenen is door de malaise op de financiële markten steeds duurder geworden. Daarbij heeft de kredietcrisis ook Fortis geraakt. Op de eigen beleggingen in besmette Amerikaanse hypotheken heeft Fortis al bijna 2 miljard euro moeten afboeken.

In het persbericht van vanochtend zei Fortis een „moeilijk jaar” te verwachten en zinspeelde ze op nieuwe afboekingen. In een toelichting zei financieel bestuurder Gilbert Mittler niet te kunnen voorspellen hoe hoog de verdere schade zal oplopen. Bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron zei dat door de vanochtend aangekondigde „uitzonderlijke maatregelen” Fortis zal zijn „voorbereid op de weg die voor ons ligt”. Of de ingrijpende kapitaalsversterking door De Nederlandsche Bank is afgedwongen, wilde de toezichthouder niet zegen. Fortis zei dat de toezichthouder geen druk heeft uitgeoefend.

Fortis: pagina 15