Film van de dag

Presidentskandidaat Jack Stanton (John Travolta) en interviewer Izzy Rosenblatt (Bob Reiner). Primary Colors Year: 1998 Director: Mike Nichols John Travolta Adrian Lester PHOTOS12

Primary Colors. Op vileine, maar nooit onsympathieke wijze behandelt Mike Nichols de presidentiële verkiezingscampagne van de charismatische gouverneur van een kleine zuidelijke staat. Hij is chantabel, omdat hij maar niet met zijn handen van de vrouwen af kan blijven. In de vertolking door John Travolta en Emma Thompson – als zijn over alles meebeslissende echtgenote – lijdt het weinig twijfel dat de film over Bill en Hillary Clinton gaat. Maar het gaat Nichols niet om de vraag of Clinton al dan niet deugt. Travolta speelt een naïeve en opportunistische wereldverbeteraar, die altijd positief wil blijven denken. Het gaat vooral om de desillusie van diegenen die deel uitmaken van de campagnestaf van de gouverneur. Zij ontdekken definitief dat politiek bedrijven niet mogelijk is zonder vuile handen te maken en kunnen met dat besef niet goed leven. (Mike Nichols, 1998, VS), Ned.3, 20.20-22.40u.