Fanzone in noodweer ontruimd

Twee voetbalsupporters zijn gisteravond ernstig gewond geraakt bij de ontruiming van een fanzone in Wenen. In het gebied in het centrum van de stad stonden bijna 30.000 mensen de halve finale Duitsland-Turkije (3-2) te bekijken op grote tv-schermen toen een gigantische donderbui het feestje verpestte. Er waren slagregens, hagel en windstoten van meer dan 100 kilometer per uur.

De organisatie besloot rond kwart over tien tot ontruiming. De twee slachtoffers werden vertrapt in de menigte; een van hen liep een bekkenbreuk op. De voetbalfans op de Fan mile waren van tevoren gewaarschuwd voor het naderende noodweer. Vele supporters hadden al een veilig heenkomen gezocht.

Winkeliers in de Oostenrijkse hoofdstad klagen over de geringe omzet die het voetbaltoernooi tot nu toe heeft opgeleverd. De geringe kooplust van de voetbalfans wordt onder meer toegeschreven aan de hitte (elke dag 30 graden) die de stad aan de Donau al wekenlang in zijn greep heeft.

De Russische en Spaanse voetbalbond hebben elk 6.200 kaarten toegewezen gekregen voor de halve finale van vanavond. De Europese voetbalunie UEFA heeft de Russen opgedragen onverkochte toegangsbewijzen weer terug te sturen. In het St. Jakob-Park Stadion waren zaterdag tijdens het kwartfinaleduel met Nederland duizend plaatsen niet bezet omdat de Russen geen gebruikmaakten van alle beschikbare tickets.

De fanzone in het Hanappi Stadion van SC Rapid is geen succes. Sinds het Oostenrijkse elftal werd uitgeschakeld worden de EK-duels hier door slechts enkele honderden voetbalfans op een groot scherm bekeken. Het project kostte de stad Wenen 7,3 miljoen euro, een uitgave die door de belastingbetaler moet worden opgebracht.