Europatraining voor ambtenaren rijksoverheid

Rotterdam, 26 juni. Het kabinet wil de kennis over de Europese Unie en Europese besluitvormingsprocessen op de Nederlandse ministeries opschroeven door meer te investeren in Europese trainingen voor rijksambtenaren. Dat zei staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken, PvdA) dinsdag in antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Alexander Pechtold (D66). Uit onderzoek van vier Utrechtse wetenschappers bleek in april dit jaar dat `Europa` nog weinig aanwezig is op Nederlandse ministeries, waar 30 procent van de rijksambtenaren dagelijks te maken krijgt met de EU. Dat gemiddelde is volgens Timmermans misleidend, omdat niet alle departementen evenveel met Europees beleid te maken hebben. Uit het onderzoek bleek verder dat maar eenderde van de ambtenaren met een helder mandaat naar een EU-overleg gaat, sommigen zouden pas in de trein naar Brussel het Nederlandse standpunt zelf formuleren. Timmermans ontkent dit in zijn brief.

Een artikel over het Utrechtse onderzoek via nrc.nl/europa