Eerste succes nieuwe kankertherapie

rotterdam. Een 52-jarige man met een uitgezaaide, in principe dodelijke melanoom, een agressieve huidkanker, is met succes behandeld met een nieuwe vorm van immuuntherapie. Hij is al twee jaar tumorvrij. Dat schreven artsen van het Fred Hutchinson kankercentrum in het Amerikaanse Seattle vorige week in het New England Journal of Medicine. De behandeling is een vorm van immuuntherapie met lichaamseigen afweercellen. Dat lukte tot nog toe maar matig. Bovendien traden vaak ernstige bijwerkingen op. De onderzoekers lieten bij de patiënt afgenomen `CD4-cellen` groeien in een voedingsoplossing waarin ook een eiwit uit de kanker zat, en zogeheten dendritische cellen. Die laatste `leren` de CD4-cellen dat het eiwit uit de kanker hun doelwit is. De patiënt kreeg vijf miljard van de aldus gekweekte CD4-cellen toegediend. Opvallend maar onverklaard was dat ook kankercellen waarop het gebruikte tumoreiwit ontbrak werden vernietigd.