Een blokje om voor de Russische veiligheid

khanty_mansiysk.jpgEr zijn niet veel journalisten naar de Siberische oliestad Chanty-Mansiisk gekomen voor de EU-Ruslandtop, vandaag en morgen. Maar elke journalist die wél komt, wordt twintig meter van het perscentrum opgewacht door Natasja van de persdienst van het Kremlin. Als je je accreditatie nog niet hebt opgehaald, moet je met haar meekomen. Je loopt de straat uit, slaat rechtsaf en aan het eind van die straat laat je je paspoort aan een politieman zien. Hij staat bij een politiewagen, hij heeft een lijst met namen van geaccrediteerde journalisten. En hij heeft een collega die in je tas kijkt.

As je op de lijst staat, mag je doorlopen. Rechtsaf, de straat uit en dan weer rechts. Je bent dan, samen met Natasja, bijna een kwartier onderweg geweest om uit te komen bij het perscentrum. Daar mag je door een detectiepoortje, er kijkt iemand in je tas en bij de balie krijg je je accreditatie.

Als journalist hoef je dat maar één keer te doen. Natasja, op hakken, doet het blokje om nu al de hele dag.

    • Petra de Koning