De ‘kinderen van Turkije’ hebben vooral gewonnen

Hoewel Turkije in de halve finale van het EK door Duitsland is uitgeschakeld, zijn de Turken trots op hun nationale voetbalelftal.

Toegegeven, er werd na de Turkse nederlaag niet getoeterd. En het Taksim-plein in het hart van Istanbul, waar duizenden mensen de wedstrijden op een scherm hadden gevolgd, was binnen tien minuten leeg. Maar desondanks waren veel Turken trots op wat het nationale elftal de afgelopen weken heeft gepresteerd. „We begonnen het toernooi zonder enige ervaring”, zei een winkelier die buiten, niet ver van het plein, naar de wedstrijd had zitten kijken. „Dat is een prestatie van ongekend formaat.”

De ochtendkranten waren het vandaag absoluut met de winkelier eens. ‘Wees niet bedroefd, wij hebben gewonnen’ kopte de Hürriyet, die uitgebreid stilstond bij al het moois dat de ‘kinderen’ (zoals de voetballers vaak met affectie worden aangeduid) op het veld hadden verricht. Sabah onderstreepte dat de ‘helden’ vandaag terug zijn in Istanbul. ‘Dank je wel kinderen’, kopte Radikal.

Wat de Turken vooral bij zal blijven is de ongekende wilskracht die de nationale elf aan de dag legden. Het maakte niet uit of ze achter stonden en de klok tikte – de Turkse voetballers renden, renden en probeerden terug te krabbelen van de rand van het ravijn. Het was die wilskracht die veel Turken het idee had gegeven dat ook gisteren de klus nog te klaren was. En sommigen waren van mening dat Turkije alleen door manipulatie van de zege was weggehouden. „De scheidsrechter was voor de Duitsers”, zei een man gisteren teleurgesteld na afloop. „Wij waren de beste.”

Coach Fatih Terim was zeker een van de besten maar hij heeft zijn voetballers inmiddels laten weten dat hij ermee stopt. Terim werd na de eerste groepswedstrijd van de Turken tegen Portugal, die zij verloren, flink bekritiseerd door de media in Turkije. Toen het daarna in de volgende duels beter ging, nam hij subtiel wraak door op een persconferentie zijn ‘excuses’ aan te bieden aan journalisten die alle lelijke stukken die ze hadden klaarliggen, nu in de prullenbak moesten gooien.

Terim zag het als zijn taak om Turkije, dat sinds 2002 niet meer had geschitterd in grote toernooien, weer op de voetbalkaart te zetten. Dat is hem na de sensationele wedstrijden die de Turken speelden zeker gelukt.

    • Bernard Bouwman