dagje Euro 2008

Als het aan Michel Platini ligt, vindt het EK voetbal voortaan in augustus plaats. Dat zei de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA gisteren in de Franse krant Le Monde. „Ik heb al eerder voorgesteld om het EK later in het jaar te houden, nadat de spelers met vakantie zijn geweest”, aldus Platini. Volgens de Franse preses van de UEFA heeft dit als voordeel dat de spelers uitgerust aan de start van het toernooi verschijnen. „Maar dan moeten we wel tot overeenstemming komen met de clubs en een nieuwe kalender samenstellen”, aldus Platini.

Hiddink had liever Italië als tegenstander gehad in de halve finale. Het duel met Spanje biedt volgens Hiddink op tactisch gebied namelijk minder uitdagingen. „Rusland en Spanje lijken qua spelopvatting op elkaar. Beide ploegen zijn speels en willen graag voetballen. Het verloop laat zich daardoor moeilijk voorspellen. Wel is duidelijk dat Spanje zich graag terugtrekt bij een voorsprong en daarna puur op de counter speelt. Daarmee zullen we ernstig rekening moeten houden.” Hiddink maakte de afgelopen dagen overuren voor de internationale voetbalpers. Omdat de meeste Russische internationals alleen Russisch spreken moest hij veel zelf het woord doen. Door de absentie van een professionele mediastaf bij Rusland verliepen die sessies nogal rommelig.

De Spaanse bondscoach Luis Aragones tekent na het EK voetbal een tweejarig contract als trainer van Fenerbahçe. Dat heeft de Turkse topclub gisteren laten weten. Aragones is in Istanbul de opvolger van de Braziliaan Zico, die met het bestuur van Fenerbahçe geen overeenstemming kon bereiken over een nieuw contract. Zico haalde met de Turken afgelopen seizoen de kwartfinale van de Champions League, waarin Chelsea te sterk bleek.

Guus Hiddink noemde het gisteren dapper dat Aragones de uitdaging in Turkije aangaat. „Ik heb veel respect voor Luis, want ik weet uit ervaring dat je een grote bent als je in Spanje kunt werken en overleven. Hij wordt straks zeventig en gaat nog naar Fenerbahçe, mijn eerste buitenlandse club als trainer. Ik hoop net zoveel energie als hij te hebben, als ik zo oud ben.”

Kort voor de halve finales van het EK heeft koningin Beatrix de uitschakeling van het Nederlands elftal gerelativeerd. Soms win je, soms verlies je in de sport, aldus de vorstin in Litouwen, waar ze op staatsbezoek is. Het was allemaal fantastisch begonnen, zei ze, maar „niet zo goed” geëindigd. Koningin Beatrix zei de wedstrijden wel te volgen, maar niet allemaal te bekijken. De sportminnende Litouwse president Valdas Adamkus zei bij het staatsbanket, dat hij zijn Nederlandse gaste aanbood, het volste vertrouwen te zullen houden in Oranje.

De Spaanse premier José Luis Zapatero verwacht dat Spanje vanavond in de halve finale met 3-1 van Rusland gaat winnen. Hij had eerder een zege met 3-2 tegen Italië in de kwartfinale voorspeld. Spanje won wel, maar na strafschoppen. Het duel eindigde in 0-0.