Chips gevaar voor ziekenhuis

Chips in moderne toegangspassen en antidiefstallabels kunnen in ziekenhuizen levensgevaarlijk zijn. Als ze dichtbij infuuspompen en beademingsmachines worden gehouden, kunnen ze die stilzetten. Dat schrijven onderzoekers van TNO, de Vrije Universiteit en het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Journal of the American Medical Association. Het gaat om zogeheten RFID-chips, ook bekend van de (gekraakte) ov-chipkaart. RFID-chips verschijnen in hoog tempo ook elders in de samenleving, wellicht zelfs op alle supermarktartikelen. Als ze langs een leesapparaat komen, ontvangen deze chips een activeringssignaal met elektromagnetische golven en sturen dan hun identificatiecode terug. Uit het onderzoek bleek dat er bij 123 testen op medische apparaten 34 verstoringen optraden, waarvan er 23 gevaarlijk kunnen zijn. (NRC)