Buitenweg stapt uit parlement en politiek

Rotterdam. Europarlementariër Kathalijne Buitenweg (38, GroenLinks) verlaat de politiek na de Europese verkiezingen in juni 2009. Buitenweg heeft besloten zich volgend jaar niet opnieuw kandidaat te stellen voor het Europees Parlement, waar ze in 1999 lid van werd. ”Na tien jaar als Europarlementariër vind ik het tijd om buiten de politiek werkervaring op te doen”, aldus Buitenweg. ”Bovendien wil ik ook eens door de week een avond thuis met mijn gezin doorbrengen.” Buitenweg ontkent stellig dat zij zich zou willen voorbereiden op het lijsttrekkerschap van GroenLinks bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. ”Ik ga nu echt iets anders doen”, zegt Buitenweg. ”Misschien iets bij een maatschappelijke organisatie of als presentatrice van het nog te bedenken tv-programma Goedemorgen Europa.” Joost Lagendijk, de andere GroenLinks-Europarlementariër, maakte in april bekend dat hij in 2009 uit het Europarlement stapt.