Berlusconi vergelijkt rechters met kanker

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi kwalificeert de rechterlijke macht in zijn land als „een kankergezwel”.

Luttele uren nadat de Senaat, het hogerhuis, het wetsvoorstel van zijn centrum-rechtse regering had aangenomen dat hem moet vrijwaren van strafrechterlijke vervolging, beklaagde de mediamagnaat annex regeringsleider zich over de wijze waarop hij door justitie zou zijn achtervolgd sinds hij veertien jaar geleden in de politiek stapte.

Op een bijeenkomst van winkeliers kruiste Berlusconi gisteren demonstratief zijn polsen, alsof hij in de handboeien was geslagen, en zei hij: „Menig aanklager zou me graag zo zien”. Berlusconi wordt ervan verdacht in 1997 een Britse advocaat 385.000 euro te hebben betaald voor het afleggen van valse getuigenissen in twee processen tegen hem. De zaak moet nog voorkomen. De nieuwe wet zou dat verhinderen.

In totaal hebben de talrijke processen over beschuldigingen van malversaties met zijn zakenimperium, dat reikt van commerciële tv-stations en verzekeringsmaatschappijen tot de voetbalclub AC Milan, hem 174 miljoen euro gekost, zei de premier.

De politicus Berlusconi ligt al jaren overhoop met justitie. Sinds zijn herverkiezing in mei heeft hij het opnieuw gemunt op aanklagers en rechters. Oppositieleider Walter Veltroni noemde zijn jongste uithaal „buitengewoon pijnlijk”. President Giorgio Napolitano zei te vrezen dat het huidige klimaat leidt tot „een gevaarlijke rivaliteit tussen politiek en justitie”. (Reuters)