Barclays en ABN, tweede akte, scène 1

Dat zou wat geworden zijn, de algemene vergadering van aandeelhouders van het gefuseerde Barclays-ABN Amro. Die zou zijn gehouden op het hoofdkantoor van het voormalige ABN Amro aan de Zuidas, met een bonte verzameling aandeelhouders.

Zie: de deuren gaan open en daar komen de vertegenwoordigers van Temasek, het Singaporese staatsfonds dat vorig jaar een aandeel nam in Barclays om het bod op ABN Amro mede te financieren. Ze zouden zijn gevolgd door een colonne Chinezen van de China Development Bank, die destijds eveneens geld in de Britse bank stak. Daarna zou een groep zwijgende Japanners van Sumitomo naar binnen zijn geruist, dat had meegedaan aan de aandelenemissie die Barclays dezer dagen rond probeert te krijgen. En dan, begeleid door fluiten, buikdanseressen en zich koelte toe waaiende medewerkers, volgde de spectaculaire entree van sjeik Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani en zijn familie, namens Qatar Holding. Want ook Qatar koopt zich, door middel van de emissie, in. Een klein ruzietje, door een lid van de Al-Thanifamilie die Barclays beschuldigt van het laten leegroven voor een bedrag van 50 miljoen euro van zijn rekening, zou snel zijn gesust.

Commissaris (‘non-executive’) Rijkman Groenink zou, schuin achter topman John Varley gezeten, vergenoegd hebben gekeken naar deze bonte verzameling van exotische grootaandeelhouders. Alle winnaars van de machtsverschuiving in de wereldeconomie verzameld: de Japanners, die nauwelijks schade ondervonden van de kredietcrisis, de Aziatische landen met hun enorme, door export en valutamanipulatie opgeblazen dollarreserves. En de olieproducenten, die de prijs van hun nationale bodemschat hebben zien oplopen tot een ongekende 140 dollar per vat.

Maar zouden de andere aandeelhouders ook zo blij zijn geweest? Het bod dat het bankentrio Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis op ABN Amro deden was voor viervijfde in contanten en slechts eenvijfde in aandelen. ABN Amro-aandeelhouders die het ontvangen geld op de bank hebben gezet, zijn er goed van af gekomen.

Stel nu dat Barclays had gewonnen. De Britse bank is zwaar getroffen door de kredietcrisis. De aandelen deden vorig jaar rond deze tijd omgerekend nog zo’n 9,5 euro, tegen een emissieprijs van 3,6 euro nu.

Wie de geschiedenis van British Steel en Hoogovens kent, zou kunnen concluderen dat de Barclays-overname misschien nog wel tragischer had uitgepakt dan de vivisectie die ABN Amro onder het bankentrio heeft ondergaan.

Maarten Schinkel

    • Maarten Schinkel