Asperges met paddestoelen

Voor 3 tot 4 personen als bijgerecht10 gram gedroogde wolkenoren250 gram groene asperges150 gram oesterzwammen150 gram shiitake2 tenen knoflook2 eetlepels plantaardige olie4 eetlepels bouillon van een blokje (bijvoorbeeld kip, groente of paddenstoel)2 eetlepels mirin3 eetlepels oestersaus1 theelepel suiker

Het seizoen voor groene asperges van de koude grond is net als dat van witte asperges bijna voorbij. Geïmporteerde groene asperges zijn vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar. U kunt dit recept ook maken met een andere groene, knapperige groentesoort. Probeer het eens met bimi (lijkt een beetje op broccoli en heeft een iets zoetere smaak dan groene asperges) of broccoli, sperziebonen of kousenband. Dat zijn stuk voor stuk prima alternatieven. Gedroogde wolkenoren hebben weinig tot geen smaak. Ze worden voornamelijk voor hun structuur en uiterlijk gebruikt. Wolkenoren en mirin zijn verkrijgbaar bij goed gesorteerde toko’s.

Doe de wolkenoren in een kom en giet er kokend water over. Laat ze circa 20 minuten weken tot ze zacht zijn geworden. Giet ze af. Verwijder zo nodig het harde stukje in het midden van de paddenstoelen en snijd ze dan in grove stukken.

Snijd intussen de asperges bij en schil zo nodig het onderste derde deel als de stelen dik zijn. Snijd de asperges dan in schuine stukjes van circa 3 centimeter lang.

Borstel of veeg de oesterzwammen en shiitake schoon. Snijd ze dan in plakken. Pel de tenen knoflook en snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder de groene kiem in het midden. Snijd de tenen dan in dunne plakjes.

Verhit de olie in een grote, zware koekenpan of wok op matig vuur. Roerbak er eerst de plakjes knoflook circa 30 seconden in. Voeg de asperges en vervolgens de drie soorten paddenstoel toe. Roerbak alles een paar minuten. Schep er de bouillon, mirin, oestersaus en suiker door. Draai het vuur zo nodig iets hoger zodat het vocht snel aan de kook komt. Laat onder af en toe omscheppen een paar minuten koken, of tot de groenten bijtgaar zijn. Dien onmiddellijk op.

KIM MACLEAN

Morgen: jam van wilde perziken

    • Kim Maclean