5 lezen

Opnames RVU tv programma 'De zwarte hand'. Het verlegen meisje Kimberly Gerot krijgt les in het flirten met mannen achter een raam op de Amsterdamse wallen van ex-hoer Metje Blaak. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Amsterdam City Guide

Lonely Planet (auteur Jeremy Gray), 6de editie, 18,95 euro

Eigenlijk zou elke Amsterdammer er een moeten hebben: de Lonely Planet van Amsterdam. Niet alleen vanwege vele tips over cafés, restaurants en musea waarvan ook doorgewinterde Amsterdammers het bestaan niet vermoedden (ooit geweten van Tassenmuseum Hendrikje, Het Kattenkabinet of de perfecte Schwarzenegger-imitatie van Wil van Wil Graanstra’s Friethuis?). Maar ook vanwege de vele trivia die toeristen over onze Nederlandse cultuur krijgen voorgeschoteld. Met verbazing spreekt auteur Jeremy Gray over de Nederlandse genen, die een minimum deurhoogte van 2,315 meter noodzakelijk maken. Ook leert de toerist dat het woord ‘gracht’ moet worden uitgesproken als ‘khrakht’ en beklemtoont Gray dat Nederlanders écht niet de hele dag coffeeshops en sekshuizen bezoeken. Zelfs de Nederlandse tolerantie is volgens de auteur niet onbegrensd. Of, zoals de Nederlanders zeggen: „Act normal, that’s crazy enough”. (FS)