1 kijken

Foto’s met legopoppen

www.snurfy.com/lego-parody

Het is een wereldberoemde foto: 3 juni 1989, op het Tiananmenplein in Peking blokkeert een student een colonne tanks die een massaprotest verstoort. De Tank Man met tassen is niet overreden, maar kort na dit moment ontaardde de vreedzame demonstratie in een bloedbad waarbij honderden Chinese burgers omkwamen. Of neem de foto Lunch atop a Skyscraper, in 1932 gemaakt door Charles C. Ebbets. Zittend op een steunbalk van de GE Building genieten werklui van hun lunch. Ze zweven zo’n 150 meter boven hartje New York. Op deze en andere wereldberoemde foto’s zijn parodieën gemaakt met Legopoppetjes in de hoofdrol. Het beeld van de eerste mens op de maan: een Legomannetje in astronautenpak op een witte ondergrond. De iconische foto van Amerikaanse mariniers die in 1945 een vlag plantten op Iwo Jima, Japan: dat kunnen vier plastic poppetjes met marinierhelmpjes op ook. Soms geeft de eeuwige glimlach op het gezicht van de poppetjes een onbedoeld cru effect, bijvoorbeeld bij die waarop iemand van dichtbij door het hoofd wordt geschoten. De speelgoedlach past daar niet bij. (NC)