VS: N-Korea gaat van lijst terrorisme af

De Verenigde Staten willen Noord-Korea van de lijst van landen die terrorisme ondersteunen halen als het land morgen nieuwe informatie verstrekt over zijn nucleaire programma. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat gisteren gemeld.

Zuid-Korea maakte vandaag bekend dat de Amerikaanse topdiplomaat Sung Kim morgen naar Pyongyang reist. Hij zal deze week in Noord-Korea het opblazen van de koeltoren in Yongbyon bijwonen. Wanneer de vernietiging van de nucleaire installatie plaats zal vinden, is onduidelijk. Volgens Koreaanse media zou de koeltoren aanstaande vrijdag de lucht in gaan.

In Japan is verontrust gereageerd op het voornemen van de Amerikanen. Tokio zet Pyongyang momenteel onder druk om meer bekend te maken over de Japanners die door Noord-Korea in de jaren zeventig en tachtig zijn ontvoerd. Japan zegde vorige week toe zijn sancties tegen Noord-Korea deels in te trekken als het land een onderzoek zou instellen naar de ontvoerde personen.

Noord-Korea heeft eerder toegegeven dertien Japanners te hebben ontvoerd, hiervan zijn er inmiddels vijf weer naar huis teruggekeerd. De andere acht zouden inmiddels zijn overleden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, verzekerde maandag dat zij de belangen van Japan niet uit het oog zal verliezen. „We hebben heel duidelijk aangegeven dat we de zaak van de ontvoerde Japanners niet zomaar zullen laten liggen”, liet zij op weg naar Berlijn aan journalisten weten. „De gesprekken die Japan en Noord-Korea onlangs over dit onderwerp hebben gevoerd, zijn mede te danken aan de druk die de Verenigde Staten met betrekking tot dit onderwerp op Noord-Korea hebben uitgevoerd.”

Noord-Korea wil graag van de lijst van landen die terrorisme ondersteunen af, omdat het land hiervan veel last heeft. Bovendien dreigt in het noorden een hongersnood te ontstaan door mislukte oogsten en te geringe invoer van voedsel. Noord-Korea belandde op de lijst van de Verenigde Staten nadat het land in 1987 in verband werd gebracht met een aanslag op een passagiersvliegtuig waarbij 115 mensen omkwamen. (AP)