Verkoop van huizen daalt met een kwart

De verkoop van huizen in Nederland is in mei sterk gedaald. Het aantal verkochte huizen nam af met bijna 25 procent ten opzichte van april dit jaar. De huizenprijzen stegen nog wel, maar die groei vlakte af.

Dat meldt het kadaster, dat kooptransacties van onder andere huizen registreert, in het maandelijkse bericht over de ontwikkelingen op de Nederlandse huizenmarkt. Van bijna alle soorten huizen daalde de verkoop, gemiddeld met 24,9 procent. Alleen appartementen verkochten nog goed, dat aantal steeg vorige maand als enige met 10 procent.

De huizenprijzen stegen ondanks de dalende verkoop nog door, met 2,9 procent ten opzichte van mei 2007. Dat is geen sterke toename, een prijsstijging van onder de 3 procent kwam sinds 1996 slechts twee keer eerder voor. Ten opzichte van april dit jaar daalden de prijzen van woningen wel licht, met 0,4 procent.

Het dalende aantal verkochte huizen is volgens het kadaster deels te verklaren omdat de vakantieperiode in mei begint. Maar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar daalde het aantal verkochte woningen met 20 procent, dus die verklaring voldoet niet geheel. Andere oorzaak is de onzekerheid over de ontwikkeling van de Nederlandse economie, denkt onder meer hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz. Niet alleen consumenten zijn afwachtend met kopen, ook banken voeren een voorzichtiger beleid. Zij verstrekken door de kredietcrisis minder snel royale hypotheken. De stijging van de hypotheekrente zorgt er daarnaast voor dat mensen minder snel een huis kopen.

Het verbaast Eichholtz dat de huizenprijzen ondanks lagere verkoopaantallen blijven stijgen. „Dat betekent dat de woningmarkt nog nooit zo gespannen is geweest. Mensen tasten nog dieper in de portemonnee om toch een woning te kunnen kopen.” Het tekort aan huizen dwingt hen akkoord te gaan met een hogere prijs.