Turkse fan kan buiten kijken

De Turkse voetbalfans hoeven vanavond niet binnen te blijven om de voetbalwedstrijd Turkije-Duitsland te bekijken. In verschillende steden komen buiten grote tv-schermen te staan waarop de eerste halve finale van het Europees kampioenschap te zien is.

In Amsterdam-West kunnen voetballiefhebbers terecht op het Surinameplein. Het stadsdeel De Baarsjes sluit het drukke verkeerspunt af en zet er een televisiescherm van 18 vierkante meter neer, aldus een woordvoerder. Het plein ligt vlakbij het Mercatorplein, waar Turkse fans de afgelopen weken na elke overwinning van hun team uitbundig feestvierden.

Turkse Nederlanders in Eindhoven kunnen de wedstrijd bekijken op het parkeerterrein van winkelcentrum XXL Woensel. Ook daar staat een groot scherm. De gemeente verwacht dat er vier- tot vijfduizend mensen komen. De Turkse gemeenschap zorgt voor voldoende toezichthouders.

De Tilburgse ondernemersvereniging Totil plaatst bij het stadion van Willem II wederom een groot scherm. Bijna tweeduizend mensen zagen daar al het kwartfinaleduel dat Turkije won. Het Turkse team ontsnapte toen op wonderbaarlijke wijze aan uitschakeling. Nadat Kroatië in de 119de minuut op 1-0 was gekomen, maakten de Turken drie minuten later gelijk. Turkije won vervolgens door strafschoppen.

De Tilburgse organisator Ali Yenice verwacht dat er vanavond twee keer zoveel fans op het duel zullen afkomen. Ook burgemeester Ruud Vreeman heeft toegezegd te komen kijken. De politie, beveiligingsmedewerkers van de stadioncateraar en vrijwilligers houden een oogje in het zeil. (ANP)