Tsvangirai wil vredestroepen

Morgan Tsvangirai heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om militair te interveniëren in Zimbabwe. In een opinie-artikel in de Britse krant The Guardian schrijft de Zimbabweaanse oppositieleider vandaag dat „de woorden van verontwaardiging van de wereldleiders” ondersteund moeten worden door „de morele rechtschapenheid van militaire kracht”.

Tsvangirai reageert daarmee op de veroordeling die de VN-Veiligheidsraad gisternacht uitsprak over het regime van president Robert Mugabe. Volgens de Veiligheidsraad is het „onmogelijk” dat de voor vrijdag geplande tweede ronde van de presidentsverkiezingen vrij en eerlijk zullen verlopen.

Zuid-Afrika wees vanmiddag een gewapende interventie in Zimbabwe van de hand. De Zuid-Afrikaanse onderminister voor Buitenlandse Zaken Aziz Pahad noemde een interventie „niet nodig”. Aziz woonde een spoedoverleg over Zimbabwe bij van SADC, het samenwerkingsverband van landen in zuidelijk Afrika.

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, die namens SADC bemiddelt in Zimbabwe, meed de bijeenkomst in Swaziland. Mbeki zei dat hij geen lid is van het veiligheidscomité van het verbond. Mbeki ligt onder vuur omdat hij weigert het regime van Mugabe publiekelijk te veroordelen.

Tsvangirai verlaat naar verwachting vandaag of morgen de Nederlandse ambassade in Harare waar hij zondag onderdak zocht nadat hij zich had teruggetrokken uit de tweede stemronde. Hij noemt deelname zinloos vanwege het geweld tegen aanhangers van oppositiepartij MDC. President Robert Mugabe liet gisteren weten dat de verkiezingen aanstaande vrijdag gewoon doorgaan.

Groot-Brittannië verklaarde vanmiddag dat het de sancties tegen Zimbabwe gaat verscherpen.

Mugabes generaals: pagina 5

Lees het opinie-artikel van Tsvangirai via nrc.nl/zimbabwe