Televisie Voorkeur

De KRO zendt vanavond een profiel uit van lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers. Met beelden vanaf de Amsterdam Fashion week en bijdragen van familie, vrienden en collega’s. Ned.3, 22.00-22.40u. tv nieuws en documentaires Profiel: Marlies Dekkers Ned.3, 22.00-22.40u. In juni opent Marlies Dekkers, ontwerpster van lingerie, een overzichtstentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal. Profiel toont Dekkers op de Amsterdam Fashion week, op haar kantoor en tijdens ontmoetingen met de internationale pers. Familie, vrienden en collega’s vertellen over haar. A model shows underwear from the "Undressed" collection by Dutch designer Marlies Dekkers in the Kunsthal in Rotterdam January 24. Marlies Dekkers is showing her new Spring/Summer collection 2000 as well as a compilation of the best outfits of the last five years. FEE REUTERS

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor de opnamen van de historische film De Vliegenierster van Kazbek, over de installatie in januari 1945 van een Georgisch regiment op Texel. De voormalige krijgsgevangenen in Duitse dienst besloten in opstand te komen tegen de Wehrmacht op het eiland. De opstand werd uiteindelijk neergeslagen en 500 Georgiërs, 117 Nederlanders en ongeveer 2000 Duitsers overleefden de strijd niet. De vraag is wie deze Georgiërs eigenlijk waren: de bevrijders of de schuldigen? Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Oud-vakbondsvoorzitter Lodewijk de Waal over de Zimbabweaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai die hij al meer dan 20 jaar kent. Portret van Esther Schouten, de bokskampioene die lymfeklierkanker overwon en nu weer terugkeert in de ring. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova / Den Haag Vandaag. Aandacht voor de onderwijsproblemen in Rotterdam. Gesprekken met belanghebbenden die plannen toelichten om het mbo en het vmbo beter op elkaar af te stemmen en zo uitval van leerlingen te voorkomen. Verder bericht uit Zimbabwe, waarbij wordt ingegaan op de afzijdige rol van de Zuid-Afrikaanse regering. Ned. 2, 22.45-23.20u.

documentaire

Children of Aberfan. Documentaire over de aardverschuiving in het Welshe dorpje Aberfan in 1966 waarbij 144 mensen omkwamen. Een stroom mijnafval kwam naar beneden en vernielde een school, 20 huizen en een boerderij. Onder de slachtoffers waren 116 kinderen tussen 7 en 10 jaar. De Amerikaanse fotograaf Chuck Rapoport maakte indertijd voor Life Magazine een reportage over de tragedie. Veertig jaar later reisde hij terug naar Aberfan om te onderzoeken hoe het dorp terugkijkt op de ramp. België 2, 23.00-23.50u.

VPRO’s Import: The pipeline next door. Franse documentaire over de oliepijplijn die wordt aangelegd tussen de Kaspische en de Middellandse Zee. Deze is van groot geopolitiek belang. Hij wordt 1780 kilometer lang en loopt voor een belangrijk deel door Georgië, onder meer langs Sakiré, een arm dorpje met modderige wegen en afgebladderde huizen. Zonder commentaar filmde regisseur Nino Kirtadzé de dorpsbewoners die, vooral buiten op straat, heftig discussiëren over deze onverwachte botsing met de wereldpolitiek. De filmmakers zitten ook bij de manager van BP in Georgië in de auto en zijn bij besprekingen over de bezwaren van de dorpsbewoners. Herhaling van 22 februari 2007. Ned.2, 23.25-0.20u.

Informatief

De aarde vanuit de hemel. Deel 4 van een serie natuurdocumentaires waarin de Franse cineast Yann Arthus-Bertrand laat zien hoeveel schade de mens aan de natuur heeft toegebracht. België 1, 20.45-21.15u

Tribal wives. Tweede deel van een zesdelige serie over zes ‘westerse’ vrouwen die elk een maand bij verschillende stammen gaan wonen om eens anders aan te kijken tegen de spanningen van het westerse leven: carrière, huishouden en familie. Gescheiden zakenvrouw Karen komt terecht bij de Waorani in de Amazone in Ecuador. BBC 2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

Het gesprek. SP-voorman Jan Marijnissen, die vorige week terugtrad als fractieleider, interviewt dameshockeycoach Marc Lammers over de Olympische droom van de hockeydames en de hockeyjeugd van Marijnissen zelf. Het Gesprek, 19.30-20.30u.

amusement

Room 101. Paul Merton praat met komiek Dara O’Brien over dingen die hij het liefst uit de wereld zou willen bannen, zoals goochelaars en diëtist en tv-presentator Gillian McKeith. BBC 2, 23.00-23.30u.

EK voetbal

NOS: EK Journaal. Hoogtepunten van de dag, interviews en achtergrondreportages. Ned.1, 20.00-20.25u.

EK Voetbal: halve finale Duitsland-Turkije. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag met commentaar van Jeroen Grueter, en wedstrijdanalyse van Youri Mulder in de rust en na afloop. Ned.1, 20.25-22.45u.

NOS Studio Sportzomer. Jack van Gelder praat over het EK 2008 met Simon Cziommer, Duitse voetballer van AZ, oud-doelman Hans van Breukelen en Danny Blind, technisch directeur van Ajax. Ook wordt een reportage vertoond van Jeroen Stekelenburg over Guus Hiddink en zijn Russische team, dat donderdag de halve finale speelt tegen Spanje. Ned.1, 22.45-23.40u.

overige sport

Tennis: Wimbledon. Verslag van de derde dag van dit grastoernooi. BBC 2, 18.50-22.00. Samenvatting op Net 5, 23.30-0.25u. Morgen live verslag van de wedstrijden op de vierde dag op BBC 1, 14.00-16.25u., BBC 2, 14.45-19.00 en Net 5, 13.00-18.05u.