Sun’s Mausoleum in de Paarse Bergen

china_sun.jpgAls je in Peking woont, ben je als snel geneigd te denken dat heel China bedekt ligt onder een grauwsluier van smog en stof, dat alle beekjes en meren zij opgedroogd en dat  het groen  overal heeft plaatsgemaakt voor kaal beton.

Maar in de Ziji oftewel de Paarse Bergen aan de  zuidoostelijke rand van de stad Nanjing waan je je in het Zwarte Woud. Op die beeldschone plek ligt het mausoleum van Sun Yat-sen,de grondlegger van de Chinese republiek. Sun  wilde in Nanjing worden begraven omdat hij in die stad de republiek  China had uitgeroepen nadat hij  uit zijn ballingschap in de VS was teruggekeerd toen het  keizerrijk omver was geworpen.

In het noorden had generaal Yuan Shikai Peking veroverd en met steun van zijn vrienden in het leger, de macht  gekregen over heel Noord-China. Op 12 februari 1912 deed de laatste keizer Pu Yi  afstand van de troon  en droeg hij  onder leiding van de keizerinweduwe de macht feitelijk aan Yuan over.

china_sun_yat_sen_ap.jpgIn het belang van de nationale eenheid zag Sun Yat-sen toen af van het presidentschap en accepteerde hij dat Yuan Shikai dit ambt zou uitoefenen. In augustus 1912 resulteerde  samenwerking tussen een aantal  partijen, waaronder de Tongmenghui van Sun Yat-sen, in de oprichting van de  Kuomintang (KMT), die zou uitgroeien tot de belangrijkste politieke beweging voor de opkomst van de CP onder leiding van Mao.

Sun overleed in 1926. Hij  werd  aanvankelijk in Peking begraven maar nadat zijn vrouw  Song Qingling en zijn zoon Sunke, geheel naar  zijn wens een plek in de Paarse Bergen bij  Nanjing hadden gevonden waar zijn graftomben werd gebouwd, werd zijn stoffelijk overschot vier  jaar na zijn dood overgedragen naar Nanjing. Song en haar zoon kochten  een terrein van 18.000 vierkante meter   en schreven  een prijsvraag uit voor de architect die het mooiste mausoleum zou ontwerpen.

Uit alle inzendingen werd het ontwerp  van de jonge architect Lu Yanzhi gekozen. Op 12 maart, de eerste verjaardag van Sun’s dood, werd met de bouw gestart en drie jaar later volgde de plechtige herbegrafenis.

Het toeval wilde dat de jonge architect aan leverkanker leed, dezelfde aandoening die  Sun  fataal werd. Net voor de opening van het mausoleum overleed de architect op 35-jarige leeftijd. Dagelijks komen bussen vol toeristen om het prachtige mausoleum te bezoeken.

mausoleum.jpgAfgelopen week was ik  in Nanjing voor een reportage. De kans om het het graf van Sun even te bezoeken.
Om het graf te bereiken moet je  een lange marmeren trap beklimmen die de vele problemen symboliseren die Sun in zijn leven heeft moeten overwinnen.

Eenmaal boven,  zie je  geen traptreden meer maar alleen de brede drempels die de traptreden met elkaar verbinden.De architect heeft daarmee willen uitdrukken dat door het overwinnen van  ontberingen en moeilijke perioden, het  levenspad van een mens wordt geëffend.

    • Bettine Vriesekoop