Somalië nu meest mislukte staat ter wereld

Rotterdam. Afrika ten zuiden van de Sahara levert zeven van de tien landen in de top van de nieuwe lijst van mislukte staten die het Amerikaanse blad Foreign Policy jaarlijks opstelt, samen met de onafhankelijke onderzoeksorganisatie Fund for Peace. Somalië, vorig jaar nummer drie, heeft Soedan opgevolgd op de eerste plaats. Soedan staat nu twee, gevolgd door Zimbabwe, Tsjaad en het eerste niet-Afrikaanse land, Irak. De twee andere niet-Afrikaanse landen in de toptien zijn Afghanistan (7) en Pakistan (9). De opstellers gebruiken twaalf sociale, economische, politieke en militaire indicatoren om tot hun oordeel over de (in)stabiliteit van 177 landen te komen. Somalië mist, sinds krijgsheren in 1991 president Mohammed Siad Barre ten val brachten, een functionerende regering. De uitwaaiering van het conflict in de West-Soedanese regio Darfur ondermijnt zowel Soedan als Tsjaad.