Sanering financiële sector is voorlopig niet voorbij

De kredietcrisis leidt tot grootschalig banenverlies in de financiële sector. Het aantal ontslagen kan nog oplopen tot 175.000, voorspellen deskundigen.

’s Werelds grootste financiële bedrijven kunnen volgend jaar rond deze tijd wel eens 175.000 arbeidsplaatsen zijn kwijtgeraakt, nu steeds meer banken werknemers ontslaan.

Financiële firma’s hebben sinds vorig jaar juli plannen bekendgemaakt om meer dan 83.000 banen te schrappen. Naarmate meer werknemers worden ontslagen, kunnen de reducties van de personeelsbestanden die van de marktinzinking tussen 2000 en 2003 overtreffen, toen de beurskoersen van bedrijven in de technologiesector instortten.

„Het ergste moet nog komen”, zegt Russ Gerson, het hoofd van het in New York gevestigde wervingsbureau Gerson. „We staan aan de vooravond van een grote inkrimping. Dit gaat alle onderdelen van zakenbanken over de hele wereld raken.”

Aflossingsproblemen bij hypotheken hebben ertoe geleid dat bedrijven afboekingen en verliezen van bijna 400 miljard dollar (256,8 miljard euro) hebben moeten incasseren. Citigroup heeft meer dan 13.000 ontslagen aangekondigd, ongeveer 4 procent van haar wereldwijde personeelsbestand. Dat kan nog verder slinken door een plan om de handels- en zakenbankdivisies met 10 procent in te krimpen.

„Voor de financiële dienstensector is dit zo ongeveer het ergste wat ik me kan herinneren”, zegt John Challenger, topman van de in Chicago gevestigde outplacementfirma Challenger, Gray & Christmas. „De handelsstroom is opgedroogd, dus je hebt veel minder mensen nodig.” Bedrijven hebben dit jaar voor meer dan 1.500 miljard dollar aan fusies en overnames aangekondigd, een daling van 33 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2007.

Ongeveer 17 procent van de banen in de sector voor bank- en effectenzaken is tussen 2000 en 2003 verdwenen, aldus het Amerikaanse Bureau voor de Arbeidsstatistiek. De huidige ronde van ontslagen kan 35 tot 40 procent van de sector treffen, zegt Gary Goldstein, president van wervingsbureau Whitney uit New York. „Ze blijven maar mensen de laan uitsturen”, zegt Goldstein. „Maar op een dag worden ze wakker en zullen ze beseffen dat ze te diep hebben gesneden en dat ze niet genoeg personeel meer hebben om al het werk te doen dat op hen afkomt.”

Zakenbank Bear Stearns heeft 9.000 banen geschrapt, 66 procent van zijn personeelsbestand, nadat de firma was overgenomen door JPMorgan Chase. De Zwitserse bank UBS heeft 7.000 ontslagen aangekondigd, Lehman Brothers heeft 6.300 mensen ontslagen. Het Independent Budget Office in Manhattan heeft in een vorige maand verschenen rapport gezegd te verwachten dat in New York 33.300 banen in de financiële sector zullen verdwijnen, ofwel 7,1 procent van het totaal. De sector raakte in New York tijdens de marktinzinking tussen 2000 en 2003 52.500 arbeidsplaatsen kwijt. „Wall Street heeft de neiging om in bloeiperiodes te veel mensen in te huren en in slechte tijden te veel mensen te ontslaan”, zegt Goldstein. „Dit is het zoveelste bewijs daarvan.”

New York is sinds vorig jaar augustus 10.000 banen in de financiële dienstensector kwijtgeraakt. Londen zal in 2008 en 2009 19.225 arbeidsplaatsen in de financiële sector verliezen, ofwel 5,4 procent van het totaal, aldus schattingen van het Centre for Economics and Business Research in Londen. Tussen 2000 en 2002 waren dat 15.340 banen, ofwel 4,7 procent van het totaal. (Bloomberg)

Vertaling Menno Grootveld

    • Josh Fineman
    • Deirdre Bolton