Restpiepers

Voor 2-3 personen als bijgerecht:500 gram gekookte aardappels, in plakjes30 gram roomboter20 gram patentbloem4 dl melk (of iets meer)zout3 eetlepels fijngehakte groene kruiden (mengsel van peterselie, kervel, bieslook)

Een rest gekookte aardappels eindigde vroeger meestal in de bakpan, in de soep of in de varkenstrog. Nu worden ze gewoon weggegooid. Het is jammer dat restverwerking zo in onbruik is geraakt in de keuken en dat de varkens niet meer met de pot mee mogen eten. Spilziekte alom.

Kook eens voor het gemak een pond vastkokende aardappels meer dan direct nodig is en ga daar de volgende dag mee aan de slag.

Bereiding: Snijd de aardappels in plakjes of dobbelstenen en zorg dat ze op kamertemperatuur zijn. Laat de boter smelten in een hapjespan, roer de bloem erdoor en laat het mengsel 2 minuten garen op een laag vuur.

Neem de pan even van het vuur, klop met een garde de melk erdoor, zet de pan terug op het vuur en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat de saus 5-6 minuten doorkoken op een laag vuur, voeg de aardappels toe en laat ze goed doorwarmen in de saus. Breng de saus op smaak met zout en roer de groene kruiden erdoor.

Is er nog een hardgekookt ei voorhanden, snijd die in smalle partjes en laat ze meewarmen met de aardappels in de saus. Een gebakken visje uit de viswinkel of van de viskraam past er goed bij en apart wat gemengde bladsla, besprenkeld met lekkere olijfolie en een drupje citroensap plus wat gemalen grof zeezout en zwarte peper. Klaar.

Morgen: asperges met paddenstoelen

    • Florine Boucher