Puberen is saai

Met de Hoe overleef ik?-serie van Francine Oomen, waarvan nu de eerste filmversie verschijnt, heeft de Nederlandse filmwereld er na de Carry Slee-verfilmingen Afblijven en Timboektoe een potentieel box office-kanon bij. Hoewel het de eindeloze prepuberale meisjesschare aan Francine Oomen-fans ongetwijfeld niet echt zal deren, is Hoe overleef ik mezelf? nogal saai en kleurloos geworden. Hoofdpersoon in de film van regisseur Nicole van Kilsdonk is pubermeisje Rosa (Jolijn van de Wiel) die met moeder en nieuwe vriend naar Groningen verhuist en moet leren aarden in een nieuwe omgeving. Daar horen de nodige ruzies met je stiefvader bij en het gevoel dat zij het enige meisje op de hele wereld is dat door niemand begrepen wordt. De sms-taal, emails, brieven en dagboekaantekeningen waarmee Oomen haar boeken doorspekt, zijn in de film in Lizzie McGuire-achtige animaties vervat. Ze vormen de hoogtepunten van Hoe overleef ik mezelf? Voor de rest is het zeker voor volwassen toeschouwers tamelijk lastig de clichématigheid en vlakheid van de film zelf te overleven.

Hoe overleef ik mezelf? Regie: Nicole van Kilsdonk. Met: Jolijn van de Wiel, Dragan Bakema, Romijn Conen, Stefan de Walle, Jade Olieberg. In: 93 bioscopen.