Ook bij Hajenius gaat de sigaar uit

Hoe gaan winkeliers en uitbaters van cafés om met het rookverbod dat volgende week ingaat? Eerste deel van een serie.

Jan Kees de Nijs van sigarenhandel Hajenius overweegt blikjes Hajeniuslucht te verkopen: „Veel mensen komen af op de heerlijke geur.” Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Het pand van Hajenius is inmiddels goed doorrookt. De sigarenspeciaalzaak uit 1826 zit al bijna honderd jaar aan het Rokin in Amsterdam. „We hebben net vier jaar ellende van de Noord-Zuidlijn achter de rug en nu dit weer”, klaagt manager Jan Kees de Nijs. Ook in zijn zaak geldt vanaf 1 juli een rookverbod.

„Een zotte regeling”, vindt De Nijs. „Hier komen alleen rokers. Tabak is bovendien een legaal product. Maar om te proeven, moeten mijn klanten straks als aapjes in een kooitje gaan zitten.”

Achterin Hajenius wordt nu een tussenmuur gebouwd en een deftige ‘rooksalon’ ingericht. Kosten: 18.000 euro. „Dat zijn we aan dit monumentale pand verplicht”, zegt De Nijs. „De rekening sturen we naar Klink.”

De Nijs heeft de minister van Volksgezondheid (CDA) en alle Eerste en Tweede Kamerleden uitgenodigd vragen van klanten te beantwoorden, na een lezing over „onze rijke tabakshistorie”. Nederland is met bijna drie miljard sigaren per jaar ’s werelds grootste sigarenexporteur.

De Nijs kreeg nul op het rekest. „Een teken dat deze beslissing niet op basis van kennis, maar onder dwang tot stand is gekomen”, zegt hij. De Nijs overweegt blikjes Hajeniuslucht te verkopen: „Veel klanten komen af op de heerlijke geur.”

Het rookverbod dat volgende week ingaat, geldt voor tabakszaken, hotels, restaurants, cafés, discotheken en culturele instellingen als concertzalen en bioscopen. Roken wordt ook verboden in sportkantines, overdekte winkelcentra en op luchthavens.

In coffeeshops mogen alleen nog joints zonder tabak worden gerookt. De elektronische sigaret blijft toegestaan.

Het verbod moet werknemers een rookvrije werkplek garanderen. Vanaf volgende week mag er in de horeca alleen nog worden gerookt op het terras of in een afgescheiden ruimte.

Werknemers mogen niet bedienen in de rookruimtes, maar wel lege kopjes ophalen. Het rookverbod geldt ook voor horeca-ondernemers zonder personeel. Bij overtreding is de boete voor de eigenaar. Veel kleine horeca-ondernemers vrezen voor omzetverlies.

    • Leonie van Nierop