Niet meer trouwen in Rolduc na weigering homo’s

De voormalige abdij in Rolduc is een favoriete trouwlocatie, maar vanaf 1 januari 2009 kunnen geliefden er hun ja-woord niet meer geven. Burgemeester en wethouders van Kerkrade waar Rolduc onder valt, hebben dat gisteren bekendgemaakt. Aanleiding voor de sluiting: het college is kort geleden ter ore gekomen dat in Rolduc geen homohuwelijken mogen worden voltrokken. En dat is in strijd met de Grondwet, zo meldden B en W.

De uit de achttiende eeuw daterende bibliotheek van klooster Rolduc, waarvan het bisdom Roermond eigenaar is, is ruim tien jaar in gebruik als trouwlocatie. Toen in 1998 het homohuwelijk mogelijk werd, maakten ambtenaren van Kerkrade en het bisdom een zogenoemde „ambtelijke afspraak”: Kerkrade ging akkoord met de voorwaarden van het bisdom dat in de voormalige abdij geen partnerschappen of huwelijken tussen koppels van hetzelfde geslacht mochten worden gesloten.

Die stilzwijgende overeenkomst – de katholieke kerk is tegen het homohuwelijk – is volgens burgemeester Jos Som destijds niet aan het gemeentebestuur gemeld. Zijn woordvoerder zei vanochtend dat Som de betrokken ambtenaren daarvoor stevig op de vingers heeft getikt. Maar er volgen geen strafmaatregelen tegen de ambtenaren, die volgens haar uit „pragmatische overwegingen” hebben gehandeld. „Som heeft ze wel stevig toegesproken”, aldus de woordvoerder.

De rel leidde tot veel commotie in Limburg. Het provinciale COC zei eerder deze week in Dagblad De Limburger „verbijsterd” te zijn over „de discriminatie van homo’s door Rolduc en de gemeente Kerkrade”. Het COC wilde nog geen aangifte doen, maar eerst het gesprek aangaan met de gemeente en het Anti Discriminatie Bureau.

De Jonge Socialisten in de regio Parkstad waren van oordeel dat Rolduc gesloten moest worden of moest worden gedwongen huwelijken te sluiten tussen personen van hetzelfde geslacht. „De voorkeur gaat uit naar het laatste”, zei hun woordvoerder, „omdat Rolduc een prachtige locatie is om het wettelijk huwelijk te voltrekken.”