‘Misa’ staat nog wel even op een dun laagje ijs

Michaëlla Krajicek verloor gisteren van dubbelpartner Marina Erakovic in Londen.

Dat ze daardoor uit de top-100 duikelt heeft volgens haar ook voordelen.

Krajicek kwam in de tiebreak met 5-1 voor, maar verloor toch van haar dubbelpartner Erakovic. Foto WFA WFA47T:TENNIS WIMBLEDON 2008:WIMBLEDON;24JUN2008- Michaella Krajicek uit haar frustratie als ze in de eerste ronde wordt uitgeschakeld. WFA/hk/str. Henk Koster WFA WFA

Het deed een beetje denken aan de voetbalwedstrijd tussen Oranje en Rusland van vorige week. Waar de Russische bondscoach Guus Hiddink de zwaktes van het Nederlands elftal blootlegde, wist Michiel Schapers precies hoe hij de tegenstander van zijn pupil Marina Erakovic moest ontregelen in de eerste ronde van Wimbledon. De Nederlandse toptrainer had Michaëlla Krajicek jarenlang van dichtbij meegemaakt als bondscoach van Jong Oranje. En toen de 19-jarige tennisster uit Almere de overstap naar het seniorencircuit maakte, was er zelfs even sprake van dat hij haar privécoach zou worden. „Te duur”, oordeelde vader Petr Krajicek uiteindelijk.

„Vanuit strategisch oogpunt wordt Marina Erakovic een pittige tegenstander”, stelde Richard Krajicek voor de openingspartij van zijn halfzus op het Londense gras. „Voor Schapers is Misa een open boek”, legde de Wimbledonkampioen van 1996 even voor aanvang van de wedstrijd op een terrasje van de All England Club uit. „Dan heb je op papier al een voorsprong.”

Daar kwam volgens Richard Krajicek bij dat de dubbelpartner van zijn halfzus een hele aardige tennisster is die niet voor niets de laatste vijf maanden honderd plaatsen op de wereldranglijst steeg. „Marina heeft een hele lastige slice – iets dat je in het vrouwencircuit niet zo vaak tegenkomt. Ik denk dat Misa in meerdere opzichten met zware tegenstand te maken krijgt – en dat beseft ze zelf als geen ander.”

En inderdaad. Nadat Michaëlla Krajicek gisteren na een eervolle nederlaag (6-7 en 6-7) van de baan was gestapt merkte ze als eerste op dat ze in Erakovic een van de moeilijkste tegenstanders van het vrouwencircuit had getroffen. „Marina heeft veel op gras gespeeld. Ze heeft een goede service. En ze kan haar tegenstander onder druk zetten met agressief spel.”

Nederlands beste tennisster vond het dan ook geen schande dat zij van de Nieuw-Zeelandse had verloren. „Mijn eerste servicepercentage had misschien wat hoger gekund. En in sommige fases van de wedstrijd sloeg ik te veel onnodige fouten. Maar om nu te zeggen dat ik met een ontevreden gevoel van de baan stap? Nee.” Ook Schapers moest zijn ex-pupil complimenteren. „Ze ging opvallend goed om met de slice van Marina. En slicete zo nu en dan zelfs goed terug. Alleen op de beslissende momenten liet Michaëlla het afweten.”

Een faire conclusie, want in de tweede set verspeelde Krajicek een 5-1 voorsprong in de tiebreak met een dubbele fout en twee mishits. Het zijn, aldus broer Richard, de naweeën van een onzekere periode. „Als je in een paar maanden tijd tien wedstrijden op rij verliest, doet dat wat met je zelfvertrouwen. Je raakt in een slum en dan duurt het even voordat je daar weer uitkomt. Oók als je spel over de hele linie een stijgende lijn vertoont. Mijn zus heeft het gevoel dat ze op een dun laagje ijs staat. En dat zal voorlopig nog wel even zo blijven.”

Of dat erg is? Nee, vindt Rohan Goetzke, technisch directeur van tennisbond KNLTB en de man die Richard ruim tien jaar lang coachte. Nu voorziet hij diens zus van adviezen totdat er een vaste trainer wordt aangesteld. Goetzke stelde voorafgaand aan het toernooi al dat de lange reeks nederlagen van Michaëlla „zwaar overdreven” wordt. „Het is waar dat haar zelfvertrouwen een flinke deuk heeft opgelopen. Maar is dat niet begrijpelijk? Winnen is een drug. En zonder die drug voel je je ontregeld. Maar Michaëlla heeft eerder bewezen dat ze goed kan tennissen. Ze zal het verleden achter zich moeten laten en de tweede helft van het jaar als een nieuwe episode beschouwen.”

Zeker is dat die tweede helft er wat anders uit zal gaan zien. Want door haar vroege uitschakeling duikelt Krajicek voor het eerst sinds drie jaar uit de top-100. En zal zij nog moeite krijgen zich direct te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de US Open. „Dat wordt even wennen”, reageerde de tennisster na afloop opvallend monter. „Maar misschien is dat zo slecht nog niet: dan doe ik wat extra wedstrijdritme op.”

Krajicek, die nog wel actief is in het dubbelspel, wil na Wimbledon eerst een week rust nemen. „En daarna ga ik keihard trainen voor de Olympische Spelen.” Want als er iets is waar zij naar uitkijkt, dan is het dat. „Wat is er nou mooier dan voor je eigen land te mogen uitkomen?”

    • Danielle Pinedo