Maatregelen tegen illegale visvangst

Vissersschepen van buiten Europa zullen vanaf 2010 niet meer ongestraft illegaal gevangen vis in Europa aan land kunnen brengen. Europese visserijministers zijn gisteren in Luxemburg maatregelen overeengekomen om de zogeheten illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij tegen te gaan.

Europese havenautoriteiten zullen in de toekomst een garantie vragen van de vlaggestaat van een schip van buiten de EU dat de vis legaal is gevangen. Zonder zo’n garantie zal een schip niet kunnen worden gelost. Overtredingen zullen worden beboet en uiteindelijk kunnen schepen op een zwarte lijst terechtkomen. Europese schepen zullen in eerste instantie via de geldende regels worden behandeld en niet ook op de zwarte lijst worden geplaatst. De nieuwe verordening wordt op 1 januari 2010 van kracht.

De visserijministers spraken zich daarnaast in meerderheid uit voor de steunmaatregelen die de Europese Commissie vorige week aankondigde om vissers te helpen met de hoge olieprijzen. Een besluit hierover is nog niet genomen. Minister Verburg (Landbouw) noemt de plannen van visserijcommissaris Borg een „eerste stap” en verwacht dat de Commissie later dit jaar met meer geld over de brug komt. De Commissie werkt enerzijds aan financiële steun voor vissers à 30.000 euro per schip om de moeilijke tijden te overbruggen, anderzijds aan extra uitgaven om energiegebruik te verminderen zodat de sector kan leven met hogere energieprijzen.