Krajicek staat nog wel even op dun laagje ijs

Michaëlla Krajicek verloor gisteren op Wimbledon van dubbelpartner Marina Erakovic. Een nederlaag met consequenties: voor het eerst in drie jaar staat ze niet in de top-100.

Tennisster Michaëlla Krajicek tijdens de wedstrijd tegen Marina Erakovic in de eerste ronde van Wimbledon. Foto WFA WFA50T:TENNIS WIMBLEDON 2008:WIMBLEDON;24JUN2008- MMichaella Krajicek verliest in de eerste ronde van haar dubbelpartner Erakovic. WFA/hk/str. Henk Koster WFA WFA

Ogenschijnlijk bleef Michaëlla Krajicek er gisteren nuchter onder. Maar wie al drie jaar in de top-100 staat moet toch even slikken als daar een eind aan komt. Door haar nederlaag in de eerste ronde van Wimbledon, gisteren tegen Marina Erakovic, maakt Nederlands beste tennisster een vrije val op de wereldranglijst. Over een kleine twee weken is ze naar verwachting nog ‘maar’ de nummer 110 van de wereld.

Verrassend is het niet. Want de tennisster die vorig jaar in de kwartfinale van Wimbledon speelde zit al langere tijd in een dip. In de aanloop naar het grandslamtoernooi behaalde ze een paar succesjes – in Birmingham won ze voor het eerst sinds acht maanden een wedstrijd, in Rosmalen bereikte ze vorige week de kwartfinale – maar dat kon niet verbloemen dat de echte vorm ontbreekt. Op de All England Club moest zich een klein wonder voltrekken, wilde Krajicek winnen van de Nieuw-Zeelandse nummer 53 van de wereld.

Daar komt bij dat Krajicek de pech had dat ze gisteren tegen haar dubbelpartner uitkwam. Iemand die haar spel goed kent én getraind wordt door de man die Krajicek als junior bijstond als bondscoach: Michiel Schapers. „Vanuit strategisch oogpunt wordt Erakovic een pittige tegenstander”, voorspelde halfbroer Richard Krajicek. „Misa is voor Schapers een open boek”, legde de Wimbledonkampioen van 1996 even voor aanvang van de wedstrijd op een terrasje in het tennispark uit. „Dan heb je op papier al een voorsprong.”

Michaëlla Krajicek bagatelliseerde de voorkennis van Schapers. „Hij heeft mij in mijn juniorentijd vaker meegemaakt, maar ik heb maar een paar maanden een op een met hem getraind.” De kwaliteiten van haar dubbelpartner waren volgens de negentienjarige tennisster uit Almere veel belangrijker. „Als ik iemand níet in de eerste ronde had willen treffen is zij het wel. Marina is een ervaren grasspeelster. Ze heeft een goede service en kan haar tegenstander onder druk zetten met agressief spel. Ik wist dat het geen gemakkelijke loting was.”

Gegeven die omstandigheden had Krajicek heel aardig gespeeld, vond ze zelf. „Mijn eerste-servicepercentage had misschien wat hoger gekund. En in sommige fases van de wedstrijd sloeg ik te veel onnodige fouten. Maar om nu te zeggen dat ik met een ontevreden gevoel van de baan stapte? Nee. Anders dan op Roland Garros (waar Krajicek in de eerste ronde verloor van de Kroatische nummer 224 van de wereld, red.) heb ik geen grote kansen laten liggen.” Die conclusie werd onderschreven door de coach van de tegenpartij. „Michaëlla ging opvallend goed om met de moeilijke slice van Marina”, vond Schapers. „En slicete zo nu en dan zelfs uitstekend terug. Alleen in de beslissende fases liet zij het afweten.”

Een zo’n fase was de tiebreak in de tweede set, toen Krajicek een 5-1 voorsprong verspeelde door twee mishits en een dubbele fout te slaan. Het zijn, aldus broer Richard, de naweeën van een onzekere periode. „Als je in een paar maanden tijd tien wedstrijden op rij verliest, doet dat wat met je zelfvertrouwen. Je raakt in een slum en dan duurt het even voordat je daar weer uitkomt. Oók als je spel over de hele linie een stijgende lijn vertoont. Mijn zus heeft het gevoel dat ze op een dun laagje ijs staat. En dat zal voorlopig nog wel even zo blijven.”

Of dat erg is? Nee, vindt Rohan Goetzke, technisch directeur van tennisbond KNLTB en de man die Richard ruim tien jaar lang coachte. Nu voorziet hij diens zus van adviezen totdat er een vaste trainer wordt aangesteld. Goetzke stelde voorafgaand aan het toernooi al dat de lange reeks nederlagen van Michaëlla „zwaar overdreven” wordt. „Het is waar dat haar zelfvertrouwen een flinke deuk heeft opgelopen. Maar is dat niet begrijpelijk? Winnen is een drug. En zonder die drug voel je je ontregeld. Maar Michaëlla heeft eerder bewezen dat ze goed kan tennissen. Ze zal het verleden achter zich moeten laten en de tweede helft van het jaar als een nieuwe episode moeten beschouwen.”

Zeker is dat die tweede helft er wat anders uit zal gaan zien. Want door haar vrije val op de wereldranglijst, zal Krajicek niet meer automatisch voor grote toernooien worden geplaatst. Ze is al verzekerd van deelname aan de toernooien van Los Angeles en Montreal en komt ook op de Olympische Spelen uit. Maar voor de US Open zou zij wel eens kwalificatiewedstrijden moeten gaan spelen. „Dat wordt even wennen”, gaf Krajicek toe. „Maar het heeft ook voordelen: dan doe ik wat extra wedstrijdritme op.”

Krajicek, die nog wel actief is in het dubbelspel, wil na Wimbledon eerst een week rust nemen. „En daarna ga ik keihard trainen.” Over de nieuwe trainer, die zij aanvankelijk voor Wimbledon zou presenteren, wilde zij gisteren niet veel kwijt. „Daar ga ik mij de komende weken in verdiepen. Ik wil niets overhaasten.”

    • Danielle Pinedo