Koningin Beatrix op staatsbezoek in Litouwen

Koningin Beatrix op staatsbezoek in Litouwen Vilnius, 25 juni. Koningin Beatrix is sinds gisteren in Litouwen voor een driedaags staatsbezoek. Het bezoek speelt zich af in de hoofdstad Vilnius en de oude hoofdsteden Trakai en Kaunas. Gisteravond dineerde zij met president Valdas Adamkus en diens vrouw Alma Adamkiene in het presidentiële paleis. Na het diner, met op het menu onder meer sint-jacobsschelpen, kalfsvlees, bospaddenstoelen en een chocoladetoetje met sinaasappelijs, trakteerde de gastheer koningin Beatrix op een zang- en dansfestijn in de open lucht, ter gelegenheid van het Midzomerfeest. De koningin sprak tijdens haar bezoek lovende woorden over Litouwen. „Achttien jaar na de onafhankelijkheidsverklaring is de democratie diep in uw land verankerd”, constateerde zij. Het staatsbezoek aan het 3,4 miljoen inwoners tellende Litouwen volgt op eerdere bezoeken aan de andere Baltische staten, Estland en Letland. Volgens persbureau ANP heeft de koningin gekozen voor drie aparte reizen, omdat de drie landen niet langer als trio gezien willen worden. In 1991 werden de Baltische staten onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Foto AP Dutch Queen Beatrix,center, Lithuanian President Valdas Adamkus,right,and Lithuanian President wife Alma Adamkiene pose for photographers prior to the gala dinner in the Presidential palace in Vilnius, Lithuania,Tuesday,June 24, 2008. (AP Photo/Mindaugas Kulbis) Associated Press