Kamer aarzelt over meer migratie

Een meerderheid van de fracties in de Tweede Kamer heeft grote aarzelingen bij het kabinetsvoornemen om volgend jaar arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije toe te laten tot Nederland. SP, VVD en PVV zijn sowieso tegen, de regeringspartijen CDA en PvdA neigen daar ook toe, maar nemen pas later dit jaar een definitief besluit.

Dat bleek vanochtend bij een overleg met minister Donner (Sociale Zaken, CDA). De bewindsman moet eind dit jaar beslissen of de grens voor arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije per 1 januari wordt opengesteld. Uitstel is mogelijk tot uiterlijk 2012.

De grote steden klagen over overlast door de komst van grote aantallen Polen. De vakbeweging klaagt over uitbuiting van de arbeidsmigranten door malafide uitzendbureaus.

Volgens de VVD zijn er al 330.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Nederland. „Dat zijn er evenveel als destijds de Turken en de Marokkanen”, zei VVD’er Henk Kamp. „We moeten niet dezelfde fouten maken.”

Het kabinet sprak tot nu toe van zeker 100.000 arbeidsmigranten, maar daarbij zijn de Oost-Europeanen die al in Nederland woonden, niet meegerekend.