Internet Weblog van de dag

Worm infecteert belastingdienst

Worm vermomt zich als fiscus.

Weblog Geld bericht over kwaadaardige software die zich voordoet als een formulier van de Belastingdienst „Het gaan om een zogenoemde worm die zich verspreidt via MSN Messenger en Windows Live Messenger. De geïnfecteerde computer opent via een eveneens geïnfecteerde website met een scherm in de huisstijl van de Belastingdienst. De computergebruiker moet daarin een aantal vragen beantwoorden.

Dat op basis van een belofte van de (nep)fiscus dat hij die informatie dan voor eens en voor altijd in zijn systeem heeft. De gegeven worden ook wel vastgelegd maar dan in het computersysteem van criminelen. Onder de gevraagde gegevens horen niet alleen naam en adres maar ook de bankrekening. Op zichzelf zaken waar de echte Belastingdienst ook om pleegt te vragen.

Maar de criminele nieuwsgierigheid gaat verder. Die strekt zich ook uit tot pincodes en creditcardgegevens; informatie waar de fiscus nooit naar zou vragen. Die gegevens moet men dus nooit verstrekken. Toch is het door het bedrieglijk echt uitziende formulier makkelijk om wél in de val te trappen. Met dergelijke privégegevens in de hand, stelen criminelen de identiteit van de belastingbetaler en plunderen ze onder meer zijn bankrekening.

Lees meer over financiële planning, belasting en filantropie op nrc.nl/geld