Ik zeg al mijn hele leven Zjielet

‘Wat vinden vrouwen nou écht van de persoonlijke verzorging van de Nederlandse man?’ was de intrigerende vraagstelling van een onderzoek dat Gilette had gehouden onder Nederlandse vrouwen. Dus op naar de presentatie, en dan zou ik al die wervende teksten over scheermesjes met zeven snijvlakken en micromanagementsystemen maar op de koop toe nemen.

De medewerkers van Gilette spreken Gilette overigens uit als Dzjielet. Ik zeg al mijn hele leven Zjielet. Maar dat blijkt dus helemaal niet te kloppen.

Na deze initiële schok kwamen de onderzoeksresultaten. „Eerst wat scheerfeitjes en -weetjes”, zei de marketingmanager van Gilette. De Nederlandse man, had hij onderzocht, besteedt ’s ochtends tien tot twintig minuten aan zijn verzorging. „Dat is dus douchen, scheren, tandenpoetsen en misschien nog een gelletje in het haar.” De marketingmanager keek hier boos bij. Tien tot twintig minuten was duidelijk veel te weinig. Ik schaamde mij; ik zat op hetzelfde gemiddelde, en ik was nog een vrouw ook.

Daarna kwam er nog een opmerkelijk feit, waarvan ik niet goed wist wat ik ermee aanmoest, maar waarvan ik zeker wist dat ik het de rest van mijn leven zou onthouden. „Het baardhaar van de man”, zei de marketingmanager, „heeft een diameter die vijftig tot zestig procent groter is dan die van het beenhaar van de vrouw.”

Toen kwamen de feiten over de vrouwen. Zeventig procent van de Nederlandse vrouwen wil dat haar man een gladde kaaklijn heeft. Zestig procent ergerde zich aan „gemiste stukjes”. Daar kon ik me iets bij voorstellen. Een gladgeschoren hoofd, prima, en een stoppelbaard vind ik ook leuk, maar zo’n man met her en der van die oases van haar, dat is echt verschrikkelijk.

Toch bleken de vrouwen die ondervraagd waren, nog veel strenger te zijn dan ik. Zo vonden zij Matthijs van Nieuwkerk en Hugo Borst voorbeelden van onverzorgde types, terwijl ik bijna zeker weet dat bij deze twee mannen over de groei en plaatsing van elke haar uren is nagedacht. De allerverzorgdste man vonden de vrouwen Humberto Tan. Oké. Deze vrouwen waren dus gewoon haarnazi’s.

Daarna bestormde Yolanthe Met de Lange Achternaam ineens het podium met een scheermes. Zij bleek de nieuwe ambassadrice van Gilette te zijn, en begon onmiddellijk een man uit het publiek kaal te scheren. „Deze zomer ga ik het land in en ga ik mannen aanvallen”, zei ze erbij.

Hugo en Matthijs, jullie zijn gewaarschuwd.

    • Aaf Brandt Corstius