Hockeyers verliezen – en dat is best prettig

Na twee zeges verloor Nederland gisteren in Rotterdam het derde duel om de Champions Trophy. Met het oog op ‘Peking’ is dat misschien wel goed.

De Nederlandse hockeymannen zijn weer terug op aarde. Met het oog op het olympische toernooi in Peking, over anderhalve maand, kan dat geen kwaad, leert het verleden.

Nota bene het enige land in het toernooi om de Champions Trophy dat zich niet wist te plaatsen voor de Spelen, Argentinië, bracht de ploeg van Roelant Oltmans gisteravond in Rotterdam de eerste nederlaag toe, door een strafcorner van Juan Ignacio Gilardi in de slotseconden (0-1). En dat was gezien het spelbeeld verdiend, vond ook de Nederlandse bondscoach.

De hockeyers leken voor het toernooi al niet rouwig te zijn om een minder resultaat. In het verleden presteerde Nederland na eindoverwinningen in het jaarlijkse landentoernooi verschillende keren matig op het eerstvolgende grote toernooi.

Als meest in het oog springende voorbeeld daarvan geldt het optreden tijdens het WK van 2006, toen Nederland niet verder kwam dan een beschamende zevende plaats. De maanden daarvoor had de ploeg alles gewonnen, inclusief de Champions Trophy in Spanje. „We dachten dat we het wel even zouden doen, omdat we net de Champions Trophy hadden gewonnen”, herinnerde Jeroen Delmee zich. „Vervolgens ging het helemaal mis.”

Die geschiedenis had de aanvoerder vorige week de opmerking ontlokt dat het niet winnen van deze Rotterdamse editie van het toernooi beter was voor Nederland. Pas in Peking wordt de eindafrekening gemaakt, niet in Rotterdam.

Het eens zo prestigieuze toernooi om de Champions Trophy heeft dit jaar toch al het karakter van een oefentoernooi. Oltmans geeft zijn sterspelers hele wedstrijden vrijaf. Gisteren tegen Argentinië ontbraken aanvoerder Delmee en eerste doelman Guus Vogels.

Het was overigens aan de vervanger van Vogels te danken dat de nederlaag tegen de Argentijnen tot de slotminuut op zich liet wachten. Bloemendaal-keeper Jaap Stockmann groeide met een aantal fraaie reddingen uit tot de beste man van Nederland.

De rest presteerde ver onder zijn niveau tegen de Argentijnen, die verdedigend sterk speelden en met counters gevaarlijk waren.

Dat constateerde ook Oltmans, die nog zo opgewekt was geweest over de eerste twee duels in Rotterdam. Daarbij had de Europese kampioen vakkundig afgerekend met Spanje (3-1) en vervolgens wereldkampioen Duitsland (5-3).

„We hebben niet goed gespeeld en terecht verloren”, zei Oltmans gisteravond. „We maakten te veel fouten in de opbouw. Veel aanvallen werden in een vroeg stadium afgebroken. We probeerden met technische hoogstandjes de cirkel binnen te komen waar tien mensen stonden.” Oltmans was teleurgesteld dat zijn spelers zelf niet inzagen wat er fout ging, zodat ze daar ook niet op konden inspelen. „Je hoopt dat de spelers dat zien en dat er wat verandert, maar dat gebeurde niet.”

Ook de spelers zelf vonden dat zij de toeschouwers een matte vertoning hadden voorgeschoteld, zei Timme Hoyng van Amsterdam. „We wisten niet goed hoe we de Argentijnen moesten bespelen.” Toch wilde hij er niet lang bij stilstaan. „We hebben het er over gehad dat we niet alles willen winnen hier, want dan krijg je die heisa eromheen weer, dat er te veel druk op ons wordt gelegd. Die angst wordt er een beetje ingepraat. Maar we zijn een heel sterk team. We kunnen alles winnen. Je verliest natuurlijk niet expres. We hadden de finale hier in Rotterdam al veilig kunnen stellen.”

Volgens Hoyng speelt binnen de selectie mee dat Oltmans na de Champions Trophy zijn definitieve selectie voor ‘Peking’ bekendmaakt. „Je merkt dat er spanning is bij bepaalde spelers. We willen ook geen blessures oplopen. We spelen een beetje met de rem erop. Maar de sfeer in de groep is goed.”

    • Rob Schoof