Haase mag van bonden wel naar Spelen

De Internationale Tennisfederatie (ITF) en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaan alles in het werk stellen om de Nederlandse tennisser Robin Haase uit te laten komen op de Olympische Spelen van Peking. Dit heeft Barbara Travers, hoofd communicatie van de ITF, gisteren laten weten.

Haase kreeg maandag, na zijn uitschakeling in de eerste ronde van het tennistoernooi van Wimbledon, te horen dat hij niet naar Peking mag. Volgens de kwalificatieregels van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF had hij op Wimbledon de vierde ronde moeten halen.

De ITF wenst zich niet neer te leggen bij de nationale eisen van NOC*NSF. Haase, de nummer één van Nederland, wist zich volgens de internationale limieten wel te kwalificeren voor het enkelspel in Peking. Het IOC gebruikt de wereldranglijst van 9 juni 2008 als selectiemiddel. Nu is al zeker dat Haase op basis van zijn ranking gekwalificeerd zal zijn.

Charles van Commenée, technisch directeur van NOC*NSF, liet in een eerder stadium weten dat voor Haase geen uitzondering zal worden gemaakt. In 2004 hield NOC*NSF – ondanks tussenkomst van IOC-voorzitter Jacques Rogge – ook vast aan het eigen selectiebeleid, waardoor Raemon Sluiter niet naar Athene mocht. Onder dreiging van een spelersboycot en het intrekken van punten voor de wereldranglijst besloot Sluiter, uit respect voor zijn collega’s, zich terug te trekken. De spelersvakbond voor tennisprofs stelde destijds in een reactie: „Bij de volgende Spelen eisen we een absolute garantie dat alle tennissers die zich hebben gekwalificeerd mogen gaan.”

De ITF ziet de zaak als een principekwestie. De federatie voelt zich gesteund door het IOC. Dudi Sela en Denis Gremelmayer kampen met het zelfde probleem als Haase. De nationale comités van Israël en Duitsland houden de afvaardiging van deze tennissers ook tegen, omdat ze niet aan de nationale normen voldoen. Haase wil er „niets meer over zeggen”.

NOC*NSF blijft voorlopig bij het standpunt dat Haase niet naar de Spelen mag. „Maandag hebben wij opnieuw geconstateerd dat Haase niet aan onze eisen voldoet”, aldus Marcel Sturkenboom, directeur NOC*NSF.

    • Koen Greven