Guggenheim in Bilbao breidt uit in natuurreservaat

Rotterdam, 25 juni. Het Guggenheim Museum in de Spaanse stad Bilbao gaat uitbreiden. Het museum wil een nieuwe vestiging met 5.000 m2 tentoonstellingsruimte openen in het natuurreservaat Urdabai aan de Baskische kust buiten de stad. Het geplande gebouw kost zo`n 100 miljoen euro. De lokale overheid draagt financieel flink bij aan het project. Een woordvoerder van het museum kon vanochtend niet bevestigen wat de concrete artistieke invulling van de uitbreiding wordt. Gedacht wordt aan grote kunstwerken waarvoor geen ruimte is in de stad. Wie de architect wordt of op welke termijn de nieuwe vestiging open gaat is nog niet bekend. Het Guggenheim in Bilbao is een van de vijf Guggenheim-musea in de wereld. Het gebouw zelf, ontworpen door Frank Gehry, is door zijn opvallende architectuur een publiekstrekker gebleken. In Spanje ontstond vorige week ophef over het samenwerkingsverband van het New Yorkse Guggenheim met het Baskische Bilbao. Volgens het convenant dat in 1991 werd gesloten zou het Amerikaanse moedermuseum kunstwerken uit Baskenland en de rest van Spanje in zijn collectie opnemen. Tot nu zijn wel 23 Spaanse werken, maar geen enkel Baskisch stuk aangeschaft.