GeenStijl gehoord na klacht racisme

Hoofdredacteur Dominique Weesie van de website GeenStijl is gisteren door de politie gehoord over discriminerende reacties die lezers in 2006 op de website plaatsten.

Er zijn vier aangiften gedaan tegen GeenStijl van in totaal vijftien reacties die als „racistisch” bestempeld zijn. Een van de aangiften is afkomstig van het Amsterdamse deelraadslid Rita Mungra (PvdA), die de politie inschakelde naar aanleiding van een lezersreactie („In het kader van ‘VOC-mentaliteit’ stel ik voor dat ook Rita ‘Jabba de Hut’ Moengra een enkele reis Taki-taki oerwoud krijgt, op de Tsjoeke-tsjoeke Steaumboot richting negorij. Haar natuurlijke biotoop, temidden van heur Wouter Bosaapkes....Dit land kan zoveel beturrrrrrrrrrrr!”). Deze reactie stond bij een artikel over protesten van Surinaamse organisaties over de uitspraak van premier Balkenende dat de VOC-mentaliteit weer terug moet komen. De overige drie aangiften kwamen van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI).

GeenStijl erkent dat de betreffende uitlatingen in strijd zijn met de huisregels, maar vindt dat het MDI eerst contact had moeten zoeken met de websitebeheerder alvorens de zaak aan justitie over te dragen. „Bij vele duizenden reacties per dag kan er nog wel eens wat over het hoofd worden gezien en dan kan het MDI aan de bel trekken.”

Volgens Niels van Tamelen, directeur van het MDI, willigt GeenStijl pas sinds de zomer van 2007 verzoeken tot verwijdering in. Daarvoor verzocht de organisatie het weblog diverse malen reacties te verwijderen, maar gebeurde dat niet. „Sterker nog, ons verzoek werd integraal op de site geplaatst, waardoor het onderwerp nog veel meer aandacht kreeg. Dat werkte dus averechts.”

Daarom besloot het MDI voortaan onmiddellijk naar de politie te stappen. Sinds 2004 deed het meldpunt meerdere keren aangifte tegen GeenStijl, tot 2007. Van Tamelen: „Het gaat nu echt ontzettend goed. Maar dat neemt niet weg dat het jarenlang niet zo ging.”

Het OM geeft sinds 2006 prioriteit aan discriminatie op internet.