Fransen kopen producent paspoort

Sdu Identification, de producent van het Nederlandse paspoort, komt in Franse handen. Branchegenoot Sagem Sécurité neemt het voormalige Enschedé/Sdu over voor een niet bekendgemaakt bedrag. Sagem is onderdeel van het Franse concern Safran, dat ook actief is in de luchtvaart- en defensie-industrie. De Franse overheid is voor 30 procent eigenaar van Safran.

Sdu Identification in Haarlem produceert paspoorten, rijbewijzen en andere identiteitspapieren voor onder meer Nederland, Finland en Ierland. Er werken 300 mensen. In 2007 had het bedrijf een omzet van 93 miljoen euro, bijna twee keer zoveel als in 2006. De groei kwam met name door het nieuwe Nederlandse paspoort. In april kwam dat paspoort in het nieuws: de chip zou op afstand waarneembaar zijn, ook door ‘verkeerde’ apparatuur.

Moederbedrijf Sdu Holding verkoopt de paspoortendivisie om zich volledig te kunnen richten op zijn uitgeefactiviteiten in Nederland (Sdu Uitgevers) en Duitsland (Juris). Het bedrijf publiceert juridische en andere zakelijke uitgaven, zoals de Staatscourant. Eigenaren zijn investeringsmaatschappijen van ABN Amro en Allianz die Sdu in maart 2007 kochten van de Nederlandse staat. Dat leverde het Rijk 300 miljoen euro op. Bij de verkoop werd afgesproken dat de overheid moet instemmen met een eventuele nieuwe eigenaar. Staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat zij onder voorbehoud akkoord gaat. Sdu moet nog enkele vragen beantwoorden.

Het Franse concern Safran wil ook in de VS een producent van identiteitsbewijzen overnemen. Het bedrijf heeft een bod van 193 miljoen euro uitgebracht op producent Digimarc.