EU-ministers staan riskante pesticiden toe in landbouw

Luxemburg. Stoffen die kankerverwekkend zijn of de voortplanting negatief beïnvloeden, blijven toegestaan in landbouwbestrijdingsmiddelen. Dit hebben de Europese landbouwministers besloten. De ministers komen hiermee in aanvaring met het Europees Parlement. In oktober besloot het parlement tot een volledig verbod op het gebruik van chemische verbindingen waarvan is aangetoond dat ze kanker veroorzaken, een negatief effect hebben op de voortplanting, dan wel DNA beschadigen met negatieve effecten voor volgende generaties, in zogeheten `gewasbeschermingsmiddelen`.

De ministers steunen alleen een verbod op bestrijdingsmiddelen die DNA beschadigen. ”We zullen een zorgvuldige afweging maken van de risico`s”, zei minister Verburg na afloop van de Raad in Luxemburg. De details moeten nog worden ingevuld, maar toegestane limieten voor overblijfselen van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit zullen ”ver onder de toelaatbare grens voor mensen komen”. Om negatieve gevolgen te ondervinden zou iemand ”wekenlang één bepaald product moeten eten”.

Omdat het parlement medebeslissingsrecht heeft, gaat het besluit van de Raad nu naar het parlement. ”Bijzonder teleurstellend”, zegt Europarlementariër Corbey (PvdA) over het besluit. ”We moeten alle gelegenheden gebruiken om dat soort stoffen van de markt te halen.”