Een krokodillenei roept zijn moeder met badeendgeluid

Rotterdam. Krokodillen zijn zwijgzaam, maar in het ei roepen ze wél. Als ze op het punt staan uit het ei te komen, maken de ongeboren jongen een geluid dat klinkt als snel knijpen in een badeendje. Het roepen maakt dat de moederkrokodil het nest opgraaft, en dat alle nestgenoten tegelijkertijd uit het ei breken. Hoewel al lang geleden opgemerkt was dat krokodilleneieren - net als sommige vogeleieren -geluid maken, is het effect van eiergeluid nu pas getest, in de dierentuin La Ferme aux Crocodiles in het Franse Pierrelatte. De resultaten verschenen gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology. De onderzoekers speelden bij rijpe eieren van de Nijlkrokodil (Crocodylus niloticus) een minuut lang een bandje met eigeluid af. Al tijdens de test begonnen er eieren uit te komen, andere deden dat binnen tien minuten. Eieren die blootgesteld werden aan ruis of stilte, bleven nog uren dicht. Vervolgens groeven de biologen een luidspreker in op de plekken waar tien krokodillenvrouwtjes eerder hun nesten hadden gemaakt. Alleen het badeendgeluid was onweerstaanbaar: acht vrouwtjes begonnen met hun voorpoten direct de eieren uit te graven. Slechts één dame liet zich foppen met ruis.