Dodental in Filippijnen door tyfoon Fengshen loopt op

Het dodental van de tyfoon Fengshen die afgelopen weekeinde over Filippijnen trok is opgelopen tot ten minste 329. Daarnaast zijn vermoedelijk vrijwel alle 865 opvarenden van een veerboot, die door de tyfoon is omgeslagen, omgekomen. 48 opvarenden zijn gered, vijftig lichamen zijn geborgen, de rest wordt nog vermist.

De Verenigde Staten hebben het vliegdekschip de USS Ronald Reagan naar de Filippijnen gestuurd om de reddingsacties die daar zijn opgezet te ondersteunen.

Reddingswerkers slaagden er door de aanhoudende storm pas gisteren in om het wrak van de Princess of the Stars te bereiken. Bij de reddingsactie zijn enkele tientallen duikers betrokken die in de gezonken veerboot, die met de voorkant van de romp boven het water uit steekt, zoeken naar overlevenden. Onder de duikers bevinden zich ook duikers van de Amerikaanse marine.

De ramp met de Princess of the Stars is de grootste sinds 1987. In dat jaar kwamen meer dan vijftienhonderd van de vierduizend opvarenden om nadat de veerboot Dona Paz op een olietanker botste. Beide schepen waren eigendom van rederij Sulpicio Lines.

Fengshen is vandaag bij de zuidkust van China aangekomen waar de storm voor zware regenval en sterke wind zorgt.

In Shenzhen, dat vlakbij Hongkong ligt, wordt voor vandaag en morgen 200 millimeter regen verwacht. Scholen, openbare gebouwen en markten zijn in beide steden gesloten.

Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua hebben 13.000 schepen een veilig heenkomen gezocht in de haven van Guangdong. (AP)