Deloitte mag rapport Ahold geheim houden

Accountant Deloitte hoeft een intern onderzoeksrapport over de boekhoudaffaire bij Ahold niet aan het Openbaar Ministerie (OM) te overhandigen. Dat oordeelde het Amsterdamse gerechtshof vanmorgen tijdens een zitting in het hoger beroep over de fraudezaak.

De accountant heeft volgens het hof het recht een beroep te doen op het verschoningsrecht, omdat het document is samengesteld met medewerking van het Amerikaanse advocatenkantoor Gibson Dunn & Crutcher. Volgens het hof is het in het algemeen belang dat wie de hulp van een advocaat inroept erop kan vertrouwen dat wat hij de raadsman meedeelt geheim blijft.

Het OM en de verdediging van voormalig Ahold-bestuurders hadden om het vrijgeven van het rapport gevraagd omdat het duidelijkheid kan verschaffen over de precieze rol van de accountant in het boekhoudschandaal, waarbij Ahold omzet van buitenlandse dochters meetelde in de cijfers, terwijl uit geheime side letters bleek dat het concern niet de volledige zeggenschap had. Al eerder kwam de rol van de accountant in de affaire onder de loep te liggen. Naar aanleiding van de rechtszaak in eerste aanleg diende het OM al een tuchtklacht in tegen Deloitte. Deze zaak loopt nog steeds.

Reconstructie Ahold-zaak en rol Deloitte: nrc.nl/ahold