Deens besluit over euro uitgesteld

De Deense regering heeft een besluit over een referendum over de invoering van de euro uitgesteld, in verband met de Ierse afwijzing van het Verdrag van Lissabon eerder deze maand.

Vlak voor het Ierse referendum over het nieuwe EU-Verdrag op 12 juni zei de Deense premier Anders Fogh Rasmussen nog dat zijn regering in augustus een datum zou bepalen voor het geplande euroreferendum. Maar volgens het Deense persbureau Ritzau zei Rasmussen gisteren dat er eerst „verduidelijking” nodig is over de „situatie na het Ierse ‘nee’. „Ik verwacht geen echte duidelijkheid voor oktober”, aldus Rasmussen. In oktober overleggen EU-leiders bij een top over de impasse die is ontstaan na het Ierse referendum.

Rasmussen wil dat zijn land toetreedt tot de eurozone en pleitte in november vorig jaar voor het eerst voor een referendum over de Europese munt. Maar na het Ierse ‘nee’ is dit plan op losse schroeven komen te staan.

Mogelijk zouden de Denen bij een referendum over de euro tevens stemmen over de andere beleidsterreinen van de EU waaraan Kopenhagen niet meedoet. Dit zijn defensie, justitie en Europees burgerschap. Rasmussen vindt dat de uitzonderingsregels het Deense belang schaden. Maar de Denen zijn volgens peilingen verdeeld over de euro, die zij in 2000 al in een referendum afwezen.