De koffiehuiseigenaar

U verdient 500 euro per maand. Dat is niet veel.

„Die 500 euro is het bedrag dat ik voorlopig maandelijks als salaris aan mezelf overmaak. Ik ben op 1 mei begonnen met mijn eigen koffiehuis Keek in Utrecht. Keek staat voor Kust en Eerlijke Koffie. Het is een kruising tussen een koffiehuis en een galerie. Je kunt bij mij koffiedrinken en lunchen, maar ik exposeer en verkoop ook schilderijen, lampen en beelden. Ik wilde altijd al een eigen horecazaak beginnen. Daarnaast hou ik van kunst. De combinatie van kunst en koffie past goed bij de wijk waarin mijn zaak is gevestigd: het museumkwartier. Op loopafstand van het Catharijneconvent en het Centraal Museum.”

Wat trekt u zo aan in kunst?

„Ik hou vooral van abstract werk, omdat het de kijker uitdaagt er zelf betekenis aan te geven. Abstracte kunst is vaak een aanleiding tot gesprek. Dat merkte ik bij de opening van mijn koffiehuis. Bezoekers die elkaar niet kenden kwamen makkelijk met elkaar in contact. Daarnaast kan kunst natuurlijk een verrassende blik op de wereld werpen. Voor mijn koffiehuis geldt dat vrij letterlijk: de achterste ruimte heeft geen ramen. In plaats daarvan hebben de gasten uitzicht op de schilderijen.”

Waarom wilde u een eigen zaak beginnen?

„Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn vader heeft een ICT-bedrijf en mijn moeder had 26 jaar lang een speelgoedzaak. Ik ben opgevoed met het idee dat het opzetten van een eigen bedrijf de normaalste zaak van de wereld is.”

    • Tobias Reijngoud